Nutricia baby
Allergie en ongemakjes

Auw, brandend maagzuur!

Maagzuur, brandend gevoel bij je maag of in je slokdarm? Je bent niet de enige die daar last van heeft. Het is een veel voorkomend kwaaltje tijdens de zwangerschap. Gelukkig kun je er ook iets aan doen.

Het zuur in de maag

Iedereen heeft zuur in de maag. Dit maagzuur mengt zich met je eten en helpt zo met de vertering ervan. Je hebt maagzuur dus nodig en het hoort in je maag te zitten. In je maag voel je het maagzuur niet branden omdat je maagwand beschermd wordt door een dikke laag slijm. Maar als een klein beetje maagzuur omhoogkomt in je slokdarm, voel je dit wel! Je slokdarm heeft namelijk geen beschermende laag. Maagzuur dat omhoog stroomt geeft een brandend en pijnlijk gevoel. 

Waardoor kan maagzuur omhoog komen?

Nu je zwanger bent, zijn je spieren meer ontspannen. Dit komt door het hormoon progesteron, waarvan je er nu meer hebt. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat je ongeboren baby goed groeit. Maar het heeft ook effect op je spieren. Ook op het klepje (de sluitspier) waardoor je maag aan de bovenkant afgesloten wordt. Als deze sluitspier van je maag wat verslapt, kunnen kleine hoeveelheden maagzuur in je slokdarm omhoogkomen. Hier komt bij dat de druk van je groeiende buik op je maag niet echt helpt.

9 tips om brandend maagzuur te verminderen

De volgende tips kunnen brandend maagzuur tijdens je zwangerschap verminderen en verlichten:

  •  Eet rustig en kauw je eten goed. Dat helpt bij de vertering.
  • Eet kleine maaltijden verdeeld over de dag. Liever vaker een kleine maaltijd dan 3 keer per dag een grote maaltijd.
  • Eet niet vlak voordat je gaat slapen. 
  •  Rust voor en na de maaltijd, maar ga na de maaltijd niet meteen liggen. Als je ligt, stroomt de maaginhoud makkelijker terug in je slokdarm. Geef je maag dus even de tijd om het eten te verwerken.
  •  Eet liever geen zware en vette maaltijden zoals een flinke pizza. Door zware maaltijden neemt de druk in je maag toe en vette maaltijden blijven langer in je maag waardoor de klachten erger kunnen worden.
  •  Cafe├»ne kan brandend maagzuur veroorzaken. Drink daarom liever niet te veel cafe├»nehoudende dranken zoals thee, koffie en cola. Rooibosthee of kruidenthee kun je wel gewoon drinken.
  •  Let op met zure citrusvruchten en vruchtensappen. Deze kunnen ervoor zorgen dat je brandend maagzuur erger wordt.
  •  Producten als koolzuurhoudende dranken, chocolade, pikant eten, kauwgom en pepermunt kunnen klachten geven. Probeer uit wat je wel en niet verdraagt.
  •  Slaap met extra kussens onder je hoofd, zodat je bovenlichaam hoger ligt. Of zet het hoofdeinde van je bed wat hoger. De zwaartekracht zorgt ervoor dat je maagzuur niet omhoogkomt.

Als je last blijft hebben

Heb je de verschillende tips geprobeerd, maar lijkt niets tegen je brandend maagzuur te helpen? Bespreek dit dan met je vroedkundige of gynaecoloog. Zij kunnen je medicijnen en mogelijk andere tips voorschrijven die veilig zijn voor jou en je baby.

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.