Nutricia baby

Die vervelende vermoeidheid: zo zorg je voor meer energie!

Zwanger en moe? Dat is niet zo vreemd als je je bedenkt dat je lichaam nu overuren maakt. Help je lichaam een handje.

Moe aan het begin van je zwangerschap

Het is niet meer dan logisch dat je soms niet barst van de energie. Er verandert nu namelijk veel in je lichaam en dat voel je. De aanmaak van je placenta kost veel energie en heeft in het begin van je zwangerschap voorrang. En ook – daar zijn ze weer – je hormonen doen een duit in het zakje. Zo kan het zwangerschapshormoon hCG vermoeidheid veroorzaken. Daarnaast zijn aan het begin van je zwangerschap je bloeddruk en bloedglucose vaak wat lager. Je bloeddruk kan dalen omdat er veel nieuwe bloedvaatjes (in organen en placenta) aangemaakt worden. De aanmaak van extra bloed gaat net iets minder snel dan de aanmaak van die vaatjes. Dus daalt de druk in alle bloedvaten. En je bloedsuiker is wat lager omdat het embryo vooral nu veel glucose vraagt.

Er zit trouwens ook een voordeel aan de vermoeidheid in de eerste weken: voor veel vrouwen is dit het eerste teken van de zwangerschap.

Moe aan het einde van je zwangerschap

Veel zwangere vrouwen voelen zich in het tweede trimester tiptop. Ze hebben energie voor 10 en hun groeiende buik zit nog niet echt in de weg. In het laatste trimester verandert dat allemaal weer. De vermoeidheid komt vaak terug. Dan komt het vooral doordat je extra gewicht met je meedraagt, je ’s nachts waarschijnlijk wat vaker naar het toilet moet en je door bijvoorbeeld rugpijn, pijn in je bekken of met je bolle buik moeilijk een fijne slaaphouding kan vinden. En lig je ’s nachts veel te piekeren over namen of dingen die je nog wil aanschaffen? Dat is ook niet echt bevorderlijk voor je nachtrust. En wie ’s nachts niet lekker slaapt, wordt moe wakker...

Hoe kun je meer energie krijgen?

Wees lief voor jezelf en je baby en zorg dat je lichaam en je geest tot rust kunnen komen:

 

  • Je hoeft niet alles zelf te doen. Laat je partner, vrienden en familie je helpen.
  •  Trakteer jezelf op een goed boek, ga online winkelen, neem een bad of kijk een film. Doe dingen waardoor je ontspant, wat er ook werkt voor jou.
  • Maak een wandeling in de frisse buitenlucht. Dat zal je energie geven. Of ga naar yogalessen speciaal voor zwangere vrouwen. Even een momentje van rust voor jezelf.
  • Doe een middagdutje. Slaap 15-20 minuten en je bent weer helemaal fris en monter.
  • Probeer te ontspannen voordat je naar bed gaat. Door ‘s avonds laat nog bezig te zijn met bijvoorbeeld een naam te verzinnen, zal je er in bed ook nog aan denken en misschien liggen piekeren.
  • Probeer eens op je zij te slapen met een klein kussentje tussen je knieën en gebogen benen, met een kussentje onder je buik en eventueel een achter je rug voor steun.
  • Blijf in bed liggen als je niet in slaap geraakt of ’s nachts wakker wordt. Zo krijgt je lichaam toch rust en word je niet helemaal klaarwakker. Dat is beter voor je bioritme.
  • Zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding. Dat geeft energie.
  • Zorg, bij een ijzertekort in je lichaam, voor voldoende ijzerrijke producten zoals vlees, noten, volkoren graanproducten en groene bladgroenten. Als je daarnaast bij iedere maaltijd iets met vitamine C eet of drinkt (zoals een stuk fruit, een glas vers sinaasappelsap of groenten) wordt het ijzer uit je eten beter opgenomen.
  • Eet zo weinig mogelijk suikerrijke producten: ze geven je op korte termijn behoorlijk wat energie, maar zodra ze zijn uitgewerkt voel je je vermoeider dan daarvoor.