Nutricia baby

Het belang van water drinken tijdens de zwangerschap

Vocht speelt een belangrijke rol tijdens je zwangerschap en de beste manier om gehydrateerd te blijven is door water te drinken.

Waarom water drinken wanneer je zwanger bent? 

Water drinken en zich regelmatig hydrateren is noodzakelijk voor meerdere redenen:

  • Het is noodzakelijk voor de afvoer van jouw afvalstoffen, maar ook van die van je baby. Bij de geboorte bestaat de baby zelfs voor 75% uit water!
  • Water zal helpen je vertering te stimuleren en daarbovenop helpt het je urineweginfecties en constipatie te voorkomen. 
  • Water drinken helpt bij de regeling van je lichaamstemperatuur en je hydratatiesnelheid.
  • Een glas water kan bovendien prima helpen tegen ochtendmisselijkheid.

Zorg er daarom voor dat je voldoende blijft drinken.

Welke hoeveelheid water heb ik nodig? 

Afhankelijk van je leeftijd, je geslacht en je dagelijkse inspanning, heb je iedere dag 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Nu je ook voor je baby drinkt, heb je per dag ongeveer één tot twee glazen vocht meer nodig. Je lichaam gebruikt dit voor de aanmaak van vruchtwater en voor de ontwikkeling van jouw ongeboren kindje. Drink de hele dag door water en wissel dat af met sap of (cafeïnevrije) thee.

2L Evian/day

Welk water drinken?

Je kan mineraalwater drinken of bronwater (zolang de hoeveelheid natrium kleiner is dan 200 mg/l), maar ook kruidenthee. Bij de maaltijd, het vieruurtje of een tussendoortje zijn melk, vruchtensap (af en toe, zonder toegevoegde suiker) of groentesap eveneens een goed idee.

Er is een ruime keuze aan water die zich aanbiedt, maar de ideale keuze is die van een laag gemineraliseerd water. Evian® natuurlijk mineraalwater heeft bijvoorbeeld bij 180°C een mineraalzoutgehalte van 345mg/l (berekend als droogrest), wat inhoudt. Dat het een laag mineralengehalte heeft.

Het kan dus door iedereen*, de hele dag door gedronken worden, ook door zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. 

Evian natuurlijk water

 *evian® ondersteunt de aanbevelingen van de WHO voor het bevorderen van het geven van borstvoeding gedurende de eerste zes levensmaanden

Hoe voorkom ik het vasthouden van vocht?

Bijna iedere zwangere vrouw heeft er last van: opgezwollen enkels en handen. Dat komt doordat je tijdens je zwangerschap extra vocht vasthoudt en minder beweegt. Je huid kan strak aanvoelen door het vocht. Dit kan geen kwaad, maar voelt soms wel onprettig. Als dit het geval is, blijf dan voldoende drinken en bewegen, zodat je lichaam het vocht kan afvoeren. En spoel je armen en benen koud af na het douchen om de bloedsomloop te stimuleren.

Hoe blijf ik voldoende gehydrateerd wanneer het warm is?

Bij warm weer is het extra belangrijk om voldoende te drinken. Zo houd je de vochthuishouding goed op peil. Wees terughoudend met zout, drop en zoethout thee want hierin zit glycyrrhizine, wat kan zorgen voor het vasthouden van vocht en vochtophoping. Door de warmte heb je ook sneller last van opgezette voeten en enkels. Neem een lekker verkoelend voetbad en ga regelmatig met je voeten omhoog zitten.

Hoe check ik of ik voldoende gehydrateerd ben?

1. Via je urine

Om te controleren of je voldoende vocht binnenkrijgt, is je urine een goede graadmeter. Zolang die lichtgeel en helder is, hoef je je geen zorgen te maken. Is je plas donkergeel? Dan weet je dat je meer moet drinken.

2. Via je huid

Aan je huid kun je ook zien of je voldoende gehydrateerd bent. Als je een stukje huid tussen je vingers neemt en loslaat, dan moet de huid direct weer glad worden.