Nutricia baby

Baby uitzetlijst

Ben je even verdwaald in het aanbod babyspullen? Geen paniek! Je pasgeboren kindje heeft maar een paar basisspullen nodig en waarschijnlijk krijg je tijdens de eerste weken een heleboel handige cadeaus. Toch is het fijn om wat voorbereid te zijn. Wanneer begin je aan de baby uitzetlijst, wat heb je nodig in de eerste weken en wat kost dit allemaal?

Wanneer begin je met de baby uitzetlijst?

Probeer alle spullen minstens een maand voor je uitgerekende datum in huis te hebben. Je krijgt waarschijnlijk een heleboel kraamcadeautjes, maar toch heb je meteen wat spullen nodig als de baby er is. Als je eerder bevalt dan verwacht, is het natuurlijk heel fijn als je deze spullen al in huis hebt.

Welke babyspullen zijn absoluut onmisbaar?

We hebben hieronder een lijstje gemaakt met de must-haves voor de babyuitzet. De volledige babyuitzetlijst kan je hier ook downloaden: 

Praktisch

Baby uitzetlijst

Zeker weten dat je niets vergeet? Download dan onze baby uitzetlijst met de belangrijkste benodigdheden voor je baby.

Op stap met je baby

Voordat je kindje met de auto mee mag, moet er een autostoeltje geïnstalleerd zijn. Houd daarbij de voorschriften van de fabrikant goed aan. Je kan het stoeltje het beste op de achterbank van je auto plaatsen, dit is de veiligste plek voor je baby. Wanneer je je baby voorin plaatst met de rug naar de weg, vergeet dan niet om de passagiersairbag uit te schakelen.

Wat verder nog onmisbaar is op je uitzetlijst is een buggy of kinderwagen. Het aanbod hiervoor is enorm. Onze tips voor een fijne buggy:

 • Kan de kinderwagen helemaal plat, zodat de ruggengraat van je baby in de groei voldoende steun krijgt?
 • Is het gemakkelijk aan te passen aan je groeiende kindje?
 • Heeft de wagen voor jou en je partner de juiste hoogte om te duwen?
 • Heeft het ruimte om je luiertas of andere items in op te bergen?

Wat kost een babyuitzet?

Dit bepaal je voor een groot stuk zelf. Wil je alles nieuw? Of ga je toch eens navragen bij vrienden of familie of zij nog spulletjes hebben die je kan lenen?

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichtng (Nibud) schat de ‘opstartkosten’ voor een baby op €632,20. Hieronder vallen kleding, verzorging, en de babykamer. Opgelet: dit zijn lage inschattingen. Onder de ‘extra kosten’, die je ook echt nodig hebt, vallen zaken zoals een kinderstoel, autostoeltje, kinderwagen, commode, etc. Dan kom je al snel aan een sommetje van €3.000. Als je echt all the way wil gaan, kan dit bedrag oplopen tot wel €10.000.

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen zodat je babyuitzet budgetvriendelijk blijft.

Bespaartips voor de babyuitzetlijst

 • Leen babyspullen: heb je vrienden of familie met een kindje dat wat ouder is dan jouw baby? Dan is de kans groot dat zij nog spullen hebben die ze niet meer gebruiken. Sharing is caring, toch?
 • Shop online en vergelijk: als je online shopt, kan je het aanbod veel makkelijker vergelijken dan in een fysieke winkel. Bovendien is shoppen met zo’n zwangere buik ook een stuk handiger vanuit je eigen woonkamer en hou je je in de strijd tegen COVID-19 aan het advies om geen onnodigde uitstapjes te maken.
 • Koop tweedehands: hou rekening met het feit dat je veel spullen maar voor een korte tijd nodig hebt. Afhankelijk van jouw budget en wensen, kan het zeker de moeite lonen om de tweedehands markt te overwegen.
  Als je de autostoel tweedehands wil kopen, ga je best na of deze ooit bij een ongeluk betrokken is geweest. Dan biedt het namelijk niet genoeg bescherming meer.
 • Koop enkel wat je de eerste paar dagen nodig hebt: tijdens de eerste weken krijg je waarschijnlijk nog een heleboel handige cadeaus. Wat je daarna mist, kan je zelf kopen.
 • Zet niet-dringende zaken op je geboortelijst: alles wat je denkt niet meteen nodig te hebben, kan je gewoon op je geboortelijst zetten. Iedereen blij, want jij krijgt nuttige cadeaus en je maakt het je vrienden en familie lekker makkelijk.

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

 • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
 • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
 • Meest gelezen artikelen door andere ouders