Nutricia baby

Tips en inspiratie voor het kiezen van een babynaam

Als je zwanger bent, sta je voor een spannende periode. Ook het kiezen van een naam voor je baby hoort hierbij. Er zijn zoveel kindernamen om uit te kiezen. Wij helpen je graag bij het kiezen van een passende babynaam.

Onze tips bij het kiezen van een babynaam

De naam van je kind gaat een leven lang mee. Krijg je hier stress van? Probeer je niet te druk te maken en begin op tijd na te denken over namen. Doe dit samen met je partner. Het helpt om de kindernaam luidop te zeggen. Dan hoor je al even hoe het klinkt. Spreek de voornaam samen met de achternaam uit. Wat zijn de initialen? Vaak klinkt een lange voornaam beter bij een korte achternaam en andersom. Een naam moet niet alleen passen bij je kindje als hij nog klein is. Ook als volwassene draagt je kind deze naam met zich mee.
Het is ook vervelend als je kindje later altijd zijn of haar naam moet spellen. Of de naam wordt vaak verkeerd uitgesproken. Probeer de spelling van de babynaam dus niet te ingewikkeld te maken. Laat je ten slotte inspireren door de verschillende namenlijstjes die wij voor je hebben verzameld.

Populaire namen van vroeger in België

Oude namen komen vaak terug. Honderd jaar geleden werden veel kinderen vernoemd naar hun grootouders of andere familieleden. Ook namen uit de bijbel kwamen veel voor. Maria was absoluut het populairste voor meisjes. Bij jongens was Johannes de meest populaire voornaam in België. Andere populaire jongensnamen in België waren Jan, Cornelis, Leon en Walter. Johanna, de vrouwelijke variant van Johannes, was een veelvoorkomende meisjesnaam. Ook Annie, Anna en Florence kwamen veel voor.

Oud-Vlaamse babynamen roepen een gevoel van nostalgie op en een verlangen naar vroeger. Deze kindernamen zijn ook nu nog steeds leuk. Ander voorbeelden van Oud-Vlaamse namen zijn Beatrijs en Godelieve voor een meisje en Gust en Korneel voor een jongen.

Uniseksnamen

Steeds meer ouders zoeken een naam voor hun kindje die zowel aan jongens als aan meisjes kan worden gegeven. Zo’n uniseksnaam is vaak een stoere naam. Luca, Charly en Elia zijn populaire uniseksnamen. Deze kindernamen worden op verschillende manieren geschreven.


Franse babynamen

Franse namen klinken vaak heel melodieus. Aurélie of Elodie doen je meteen al wegdromen. Veelvoorkomende Franse jongensnamen zijn dan weer Julien, Mathis en Maxime.


De populairste babynamen van 2020

Kind en Gezin publiceert elk jaar de populairste namen in Vlaanderen. In 2020 kwamen er veel Vlaamse meisjes ter wereld die Olivia heetten. Noah was voor jongens de populairste naam in Vlaanderen. Ben je benieuwd naar de rest van de lijst van meest populaire babynamen van 2020? Lees dan hier verder.


De verwachtingen voor 2021

Welke babynamen gaan we veel zien in 2021? Kijk of de naam van jullie baby hier ook bij staat. Zijn jullie er nog niet uit? Ontdek hier nog meer meisjesnamen. Neem jullie tijd en beslis niet overhaast. Inspiratie voor jongensnamen vind je hier.MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders