Nutricia baby

Antibiotica tijdens de zwangerschap

Voor jouw gezondheid of die van je baby kan een arts in sommige gevallen antibiotica voorschrijven. Antibiotica bestrijden slechte bacteriƫn in het lichaam, maar ook goede bacteriƫn. Wat is de invloed daarvan op het immuunsysteem?

Darmmicrobiota? Wat is dat?

De bacteriën in de darmen maken deel uit van wat we ook wel de darmmicrobiota noemen. Die bestaat uit een mengeling van goede en slechte bacteriën. Bijna 70% van de immuuncellen bevinden zich in de darmen. Het is belangrijk dat de goede bacteriën in de meerderheid zijn in de darmen, want ze helpen het lichaam om zich te verdedigen tegen virussen en slechte bacteriën. Hoe meer goede bacteriën, hoe evenwichtiger de darmmicrobiota en hoe sterker de weerstand.

 

Antibiotica tijdens de zwangerschap: wat zijn de gevolgen?

Je arts kan je antibiotica voorschrijven wanneer je zwanger bent. Antibiotica bestrijden ongewenste bacteriën, maar ook de goede bacteriën in de darmen. Als je tijdens de zwangerschap antibiotica hebt genomen en je darmen op het moment van de bevalling nog niet helemaal hersteld zijn, zal je baby minder voordeel halen uit de goede bacteriën uit de intestinale en vaginale microbiota.

 Antibiotica bij baby's: wat zijn de gevolgen?

In sommige gevallen krijgen baby's na de geboorte antibiotica voorgeschreven. Net als bij volwassenen werken antibiotica direct in op bacteriën, zonder daarbij onderscheid te maken tussen de goede of slechte bacteriën in het lichaam. Met minder goede bacteriën in de darmen, ontwikkelt de darmmicrobiota van je baby zich minder evenwichtig.

Het immuunsysteem stimuleren via voeding

Een goede voeding is van cruciaal belang om een evenwichtige darmmicrobiota (her)op te bouwen. Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Moedermelk bevat namelijk prebiotische vezels, vergelijkbaar met de voedingsvezels in volkorenbrood, groenten en fruit. Die vezels dragen bij tot een gezonde darmmicrobiota bij je baby. Ook bevat moedermelk goede bacteriën (probiotica) die in de darmen van de baby terechtkomen en zich daar vestigen.

Die prebiotische vezels en goede bacteriën werken nauw samen: de prebiotica maken van de darmen een vruchtbare omgeving voor de probiotica. Zo kunnen de goede bacteriën zich in de darmen van je kind ontwikkelen.

Sommige opvolgmelken bevatten probiotica en prebiotische vezels. Ze werken vaak in synergie, en worden daarom ook wel synbiotica genoemd. Synbiotica helpen om de darmflora van baby's weer in evenwicht te brengen.

Heb je specifieke vragen hierover? Raadpleeg dan je kinder- of huisarts.