Nutricia baby

Alcohol tijdens de zwangerschap

Kan het nu wel of geen kwaad om iets te drinken tijdens je zwangerschap? Veel mensen denken dat 1 glaasje alcohol geen kwaad kan, maar uit onderzoek is gebleken dat geen enkele hoeveelheid veilig is.

Alcohol in je lichaam

Als jij een glaasje wijn of een biertje drinkt, verspreidt de alcohol zich over je lichaam. Als jij drinkt, komt er alcohol in je bloed en in het vruchtwater terecht. Na een alcoholconsumptie stijgt het alcoholgehalte in je bloed tot zo’n 0,3 promille. De baby in je buik krijgt dezelfde hoeveelheid binnen in dat kleine lichaampje. Je baby drinkt dus eigenlijk met je mee

De effecten van alcohol

Alcohol is een giftige stof die schadelijk is voor je ongeboren kind. Alcohol heeft namelijk invloed op de ontwikkeling van cellen en dus ook op de ontwikkeling van de cellen die de organen van je kindje (zullen) vormen. Ook de hersenen ontwikkelen zich enorm tijdens de zwangerschap. Te veel alcohol kan ervoor zorgen dat de hersenen beschadigd raken.

Toch iets gedronken

Heb je toch alcohol gedronken? Probeer je niet te druk te maken. Alcoholgebruik zorgt niet altijd meteen voor schade. Laat vanaf nu je glaasje wijn, biertje, cocktail of longdrink staan en probeer de rest van je zwangerschap zo gezond mogelijk te leven. Maak je je toch zorgen? Bespreek dit dan met je arts of gynaecoloog.

Alcoholvrij

Heb je een verjaardag of etentje en zou je wel een drankje lusten? Probeer dan een virgin cocktail/mocktail (die bevatten geen alcohol) of doe eens wat granaatappelpitjes in een glas bruiswater voor een feestelijk effect. Er bestaat ook alcoholvrije wijn en alcoholvrij bier. Kijk wel goed op de verpakking. In sommige soorten alcoholvrij bier zit toch wat alcohol.
Ook in eten kan alcohol zitten. Denk maar aan die lekkere kaasfondue die meer smaak heeft als er witte wijn in zit, aan tiramisu, aan vlees gestoofd in wijn en aan soepen en sauzen die soms afgewerkt worden met wijn. Er wordt wel gezegd dat de alcohol verdampt. Het klopt inderdaad dat er alcohol verdampt, maar niet alles.