Nutricia baby


Help, je baby weigert de fles!

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Na 6 maanden kan er een moment komen, dat je (gedeeltelijk) opvolgmelk gaat geven. Sommige baby's zijn zo gewend aan het drinken bij hun moeder, dat ze de fles weigeren. Wil je je kindje (afgekolfde) melk uit de fles geven en lukt dat niet? Deze tips zijn het proberen waard.

Als je kindje de fles niet accepteert

Je partner of de oppas geeft een fles (afgekolfde) melk als jij weg bent. De ene baby klokt de melk zo weg. De andere baby draait het hoofd weg bij het zien van de speen. Hoe komt dat en hoe help je je kindje?

Redenen om de fles te weigeren

Je kindje kan om verschillende redenen de fles weigeren. Heeft je kleintje uit je borst gedronken? Drinken uit de fles vraagt een andere techniek dan drinken uit de borst. Je kleintje heeft wel uit de fles gedronken en weigert ineens de fles? Dit kan met de smaak van de melk te maken hebben. Borstvoeding en opvolgmelk smaken verschillend. Als je na een half jaar overstapt van borstvoeding naar opvolgmelk is dat wennen. Ook na een half jaar blijft borstvoeding de beste voeding voor je kindje.

5 tips om je baby te helpen uit de fles te drinken

Als je kindje niet uit de fles drinkt, neem dan rustig de tijd. Er zijn verschillende manieren om je kleintje te leren uit een fles te drinken.

Oefenen met flesvoeding

Voor het sabbelen aan een speen gebruikt je kindje een andere techniek. Sommige baby's raken in verwarring als ze daarna weer naar de borst omschakelen. Om uit de fles te drinken, is oefening nodig. Probeer elke dag te oefenen met een beetje afgekolfde moedermelk.

Oefenen met en zonder jou

Je kindje wil jou dicht bij zich hebben. Sommige baby's weigeren de fles als je in de buurt bent. Laat dan iemand anders de fles geven. Andere baby's willen alleen een fles van hun moeder. Een doekje of een knuffel met jouw geur werkt dan om je kleintje toch te laten drinken. Het blijft uitproberen.

Een andere houding

Het kan helpen een fles in de borstvoedingshouding te geven. Werkt dit niet? Probeer dan juist een heel andere houding. Je laat je kindje met de rug tegen je aan op schoot zitten of liggen. Je houdt de fles ongeveer horizontaal zodat de speen net gevuld is. Ook wandelen of wiegen kan helpen om je kleintje te laten drinken. Tijdens het drinken lees je een boek voor of zwaai je met een rammelaar. Dat zorgt voor afleiding en dan is de fles zo leeg.

Experimenteren met de speen en de voeding

Het is de moeite waard om verschillende soorten en merken flessen en spenen uit te proberen. Sommige baby's hebben moeite met de snel stromende melk uit de fles. Houd de fles dan wat horizontaler of gebruik een speen met een kleiner gaatje. Je kleintje kan de smaak van de melk vreemd vinden. Het kan helpen om vers afgekolfde melk in plaats van melk uit de koelkast of de diepvries te geven. Stap je na zes maanden over op opvolgmelk? Mix dit eerst met borstvoeding en bouw de hoeveelheid opvolgmelk geleidelijk op. Baby's zijn gevoelig voor temperatuur, smaak en geur. Doop de speen van tevoren in de gekolfde melk. Ook de speen van tevoren warm maken onder de kraan of in mama’s bh kan helpen.

Je baby weigert de fles: ontspannen blijven

Oefen als je zelf ontspannen bent. Oefen ook niet te lang en troost je kindje als het even niet lukt. Rustige muziek en voeden in het donker kan helpen voor de sfeer. Oefenen lukt het beste als je kindje niet te hongerig is. 

Vragen over de fles weigeren bij je baby?

Lukt het niet om je kleintje de fles te geven? Oefen geen druk uit. Als het niet direct lukt, probeer je het later nog een keer. Wees ook niet bang om hulp te vragen. Het consultatiebureau kijkt graag met je mee. Lukt het drinken uit de fles niet of niet helemaal? Je kunt proberen de afgekolfde melk of opvolgmelk aan te bieden via een granenpap. Zo kan je kindje met een lepel de granenpap eten. Op die manier vervang je één van de flesmomenten door een granenpap. Lees hier hoeveel melk je kindje nodig heeft na 6 maanden.

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE?