Waarom is gezond eten nu belangrijk?
Heel lang werd gedacht dat een baby in de baarmoeder toch wel goed groeide, wat je als moeder ook at. Tegenwoordig weten we dat dat niet zo is. Dat is onder andere gebleken uit onderzoek naar baby’s die in of direct na de hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog geboren zijn. De tekorten bij de moeders in die hongerwinter hadden namelijk wel degelijk effect op de gezondheid van de kinderen. Zelfs toen de kinderen al volwassen waren, waren de effecten van de hongerwinter nog meetbaar. Dat hongerwinteronderzoek maakte voor eens en voor altijd duidelijk dat de voeding van de moeder tijdens de zwangerschap erg belangrijk is.
Eten voor 2
Om te kunnen groeien heeft je baby een optimaal aanbod aan voedingsstoffen nodig: eiwitten, vetten en koolhydraten en bijvoorbeeld ook aan vitamines en mineralen. Je baby krijgt al die voedingsstoffen van jou, en je lichaam haalt die voedingsstoffen uit alles wat je eet. Je bent nu dus eigenlijk voor 2 aan het eten. Dat betekent trouwens niet dat je nu heel veel en van alles 2 porties moet eten. Integendeel: je hoeft niet zo heel veel meer te nemen dan anders, maar je eten moet wel zo kwalitatief mogelijk zijn. In 6 stappen kan je ervoor zorgen dat je voeding bevat wat er voor de groei en ontwikkeling van je baby nodig is.
Stap 1: Sla geen maaltijden over
Je hebt tijdens je zwangerschap veel voedingsstoffen nodig. Het is vooral belangrijk dat je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die nu nodig zijn. Als je maaltijden overslaat, wordt het heel lastig om die hoeveelheden te halen. Gebruik daarom liefst minimaal 3 maaltijden per dag. Maak er een gewoonte van om elke dag te ontbijten (eventueel iets later), te lunchen en te genieten van je avondeten.
Stap 2: Kies jouw superfoods
Producten boordevol vitamines, mineralen, gezonde vetten, eiwitten en vezels: dat zijn nu jouw superfoods. Dat betekent dat je kiest voor groente en fruit, zuivel, volkorenproducten, peulvruchten, noten en zaden. Vergeet ook de vis niet want de omega 3-vetzuren daarin, zoals DHA, ondersteunen de ontwikkeling van de hersenen van je baby.
Stap 3: Snoepen en snacken? Waarom zou je?
Gezond eten begint met het beperken van de dingen waarvan iedereen wel weet dat ze niet zo gezond zijn. Er is bijna te veel om op te noemen: zoete dingen als snoep, gebak, koekjes, snoeprepen en chocolade, maar ook hartige dingen als chips, borrelnootjes, bitterballen, vlammetjes, kroketten en curryworsten. Al die verleidelijke producten zitten boordevol calorieën, verkeerde vetten, suikers en/of zout, terwijl ze weinig tot geen goede voedingsstoffen leveren. Vezels, vitamines en mineralen zijn meestal ver te zoeken in dit soort producten. Natuurlijk mag je af en toe een snoepje of snack nemen, maar houd het binnen de perken. Of nog beter: snoep en snack gezond.
Stap 4: Drink voldoende
Je lichaam heeft veel vocht nodig om goed te kunnen werken. Drink daarom 1,5 tot 2 liter per dag. Ga bij voorkeur voor dranken die niet veel suikers en/of calorieën bevatten. Plat of bruiswater kan natuurlijk altijd, afhankelijk van wat je lekker vindt en verdraagt. Thee is ook een goed idee. En een paar kopjes koffie per dag kan ook.
Stap 5: Eet vers en gevarieerd
Zelf koken is een van de beste dingen die je kan doen voor je eigen gezondheid en die van je baby. Het hoeven echt geen culinaire hoogstandjes te zijn, maar gewoon vers bereide maaltijden. Kant-en-klaar producten, zakjes en pakjes zijn namelijk vaak erg zout en zitten vaak boordevol suikers. Door zelf te koken houd je het zout- en suikergebruik gemakkelijker in de hand. Kijk hier voor gezonde recepten.
Stap 6: Houd rekening met wat er nu even niet mag
Sommige producten kan je, nu je zwanger bent, beter niet eten. Omdat ze niet goed zijn voor je baby of voor jou. Denk aan alcohol, rauw vlees en gerookte vis. Lees hier meer over wat je nu beter niet kan eten.
Dit heb je nodig
Er is een soort “gouden standaard” voor de hoeveelheden die je per dag nodig hebt om alle voedingstoffen binnen te krijgen die je lichaam nu vraagt. Lees hier wat je nodig hebt.