Je kindje van 1 jaar blijft zich ontwikkelen. Het is een geweldige leeftijd: je kleine gaat vanzelf meer en meer bewegen, verkent de grenzen van zijn of haar omgeving en reageert op allerlei prikkels. En nu jij er altijd bent, zullen deze tips je helpen om je kleintje met al die prachtige ontdekkingen te helpen.

Wat kunnen ze op een leeftijd van 1 jaar doen?

Baby’s van 1 jaar leren, observeren en imiteren heel snel. Ze leren bovendien het concept van klein en groot en hun motorische vaardigheden verbeteren elke dag. Ze kunnen je ook begrijpen en beginnen op allerlei prikkels te reageren. Nog mooier, in deze ontwikkelingsfase zijn baby’s klaar voor peuterspelletjes. Je kunt dus speeltjes en activiteiten aanbieden die bij hun leeftijd passen.

Wat is het beste peuter speelgoed?

Speelgoed voor baby’s van 1 jaar moet niet alleen leuk en veilig zijn, maar ook de cognitieve ontwikkeling bevorderen. Dit is bovendien de periode van de eerste tandjes, waardoor ze alles in hun mond stoppen om eraan te zuigen of erop te bijten.. Zorg ervoor dat die voorwerpen hun mondje niet kunnen beschadigen en vooraf ontsmet zijn. De volgende tips zullen je helpen om het juiste speelgoed te kiezen.

  • Check of het speelgoed aan alle kwaliteits- en gezondheidsnormen van je land voldoet. In Europa zie je dat bijvoorbeeld aan het CE-merk, Conformité Européenne.
  • Vermijd pluizig of klein speelgoed, je baby zou erin kunnen bijten of het inslikken.
  • Kleurige prentenboeken zijn een goed idee, ze stimuleren het visuele en ruimtelijk inzicht.
  • Spullen die je kindje gemakkelijk kan vasthouden, zijn leuker om mee te spelen.
  • Kleurige kubussen die in elkaar passen en puzzels met grote stukken helpen bij de cognitieve ontwikkeling van je kleine.
  • Muziekinstrumenten of speeltjes die geluid maken, stimuleren de reacties en de auditieve vaardigheden.
  • Zachte ballen waarin je kunt knijpen, dragen bij aan de motorische vaardigheden en trekken de aandacht van je kleintje. Ze nodigen ook meer uit tot stappen in plaats van te kruipen.

5 peuterspelletjes waar je kleintje van leert

Door peuterspelletjes met je kleine te spelen, bevorder je zijn cognitieve ontwikkeling. Er zijn een heleboel leuke en educatieve peuterspelletjes die jullie samen kunnen doen. Wat een lol zullen jullie hebben. 

1) Samen muziek maken

Haal alles maar uit de kast! Met rammelaars, lepels, potten, pannen, belletjes, gongen en alles wat maar geluid maakt, kun je een muzikaal ontdekkingsspel bedenken. Als jullie samen muziek maken, leert je kleintje verschillende geluiden te herkennen en krijgt het een beter coördinatievermogen.

2) Telefoonspelletjes

Je hebt vast nog wel ergens een oude telefoon in de kast liggen. Die komt nu goed van pas, want met een oude telefoon – of met een speelgoedtelefoon – kunnen jullie doen alsof jullie met elkaar ‘praten’ en verschillende geluiden maken. Dat is niet alleen leuk, het is ook goed voor de ontwikkeling van de taal en de sociale vaardigheden, terwijl je baby jouw geluiden probeert na te doen.

3) Samen bouwen

Baby’s van 1 jaar kun je best al een puzzel aanbieden of met blokken laten bouwen. Laat je kindje kijken terwijl jij een puzzel maakt of iets bouwt, en er daarna zelf een paar stukken op leggen. Zo leren kleintjes hoe ze dingen kunnen samenbrengen en ontwikkelen ze hun besef van vormen en kleuren. En stiekem vind je zelf puzzelen en bouwen ook nog wel leuk!

4) Samen tellen

1,2,3.....tel de vingers en de teentjes van je baby, of het aantal treden van de trap, of het speelgoed dat je in een mand opruimt. Je baby zal zelf nog niet tellen, maar leert wel hoe getallen werken. 

5) Flessen maken die de zintuigen aanspreken

Vul lege plastic flessen met materiaal in verschillende kleuren, vormen en groottes, zand, boontjes enzovoort. Doe water in enkele flessen om alles te mengen, en draai de dop erop. Laat je kleintje met de flessen spelen, ze schudden en de inhoud onderzoeken. Zo komen die lege flessen toch nog van pas!

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!