Nutricia baby

Al je vragen over borstvoeding

Heb je vragen over borstvoeding? Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Kan de samenstelling van moedermelk veranderen? En gebeurt dat ook tijdens een borstvoedingsbeurt?

De samenstelling van borstvoeding verandert continue, zowel in de loop van de dag als per voeding. In het begin van de voeding is de melk waterig (voormelk). Naarmate je kindje meer drinkt, wordt de melk vetter en romiger (achtermelk). Deze achtermelk levert veel energie en zorgt voor een verzadigend effect. 

Hoe ziet moedermelk eruit? En verandert de samenstelling van moedermelk tijdens de periode waarin ik moedermelk geef?

De kleur en samenstelling van de borstvoeding kan nogal verschillen in de periode waarin je borstvoeding geeft. De eerste dagen na je bevalling is de melk dik en gelig. Dit wordt colostrum genoemd. Het is licht verteerbaar en bevat veel eiwit en afweerstoffen. Naarmate je langer borstvoeding geeft, verandert de samenstelling van de melk. Het wordt dunner en blauwachtig van kleur en het gehalte afweerstoffen neemt in de loop van de weken af. Doordat je kindje meer gaat drinken, krijgt hij toch voldoende afweerstoffen binnen. 

Is moedermelk steriel?

De moedermelk uit de borst is niet 100 procent steriel. Dit is ook niet de bedoeling, want het draagt bij aan het opbouwen van een gezond immuunsysteem van je kindje.

Kan ik mijn borstvoeding opwarmen?

Je kunt moedermelk opwarmen in een flessenwarmer, in een pannetje met warm water (au bain marie) of in de magnetron. In de magnetron gaat dat als volgt: verwarm 100 ml ongeveer 30 seconden bij een vermogen van 600 Watt. Schud het flesje halverwege even om te zorgen dat de warmte goed wordt verdeeld. Doe dit ook nadat je het flesje uit de magnetron haalt. Verwarm de melk tot ongeveer 37˚C. Dat is een goede drinktemperatuur. Controleer de temperatuur van de melk met een druppeltje melk op de binnenkant van je pols. Als de temperatuur boven de 50ºC is, werken de antistoffen in borstvoeding niet meer.

Waaruit bestaat borstvoeding?

Borstvoeding is eigenlijk een speciale melk met een hele ingewikkelde samenstelling. Het bestaat uit wel meer dan 200 onderdelen, maar voor het grootste deel (87,5 procent) uit water. In de overige 12,5 procent vind je koolhydraten, vetten en eiwitten. En een aantal belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en spoorelementen.

Afhankelijk van de leeftijd van je kindje, bevat elke liter borstvoeding:

  • 53 tot 61 gram lactose
  • 30 tot 50 gram vetzuren
  • 10 tot 12 gram koolhydraten
  • 8 tot 10 gram proteïnen.

Welke voedingsmiddelen kunnen borstvoeding stimuleren?

Aan bepaalde voedingsmiddelen wordt een stimulerende werking op borstvoeding toegeschreven. Maar bewijs dat het echt werkt, is er niet. Baat het niet dan schaadt het niet, gaat niet altijd op. Vaker aanleggen, voldoende rust en drinken stimuleren de aanmaak

Hoe bewaar ik moedermelk?

Het is belangrijk om hygiënisch om te gaan met borstvoeding. Bewaar borstvoeding afgedekt in schone kunststof bakjes of flesjes, ijsblokzakjes of speciale borstvoedingszakjes. Plak er een label op en zet de datum erop. Bewaar afgekolfde moedermelk achter in de koelkast en niet in de deur, dan blijft de melk het best gekoeld. Je kunt borstvoeding maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren (4ºC). Ingevroren in het vriesvak van de koelkast is moedermelk 2 tot 3 weken houdbaar. Ingevroren in een kleine vriezer (tot -18ºC) blijft het 3 tot 4 maanden goed en 6 maanden bij een temperatuur van -18 tot -23ºC. Ontdooi moedermelk altijd in de koelkast. Ontdooide moedermelk kun je maximaal 24 uur bewaren in de koelkast. Is het op kamertemperatuur, zorg dan dat je het je kindje meteen geeft. 

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 0,5 maand