Voeding

Alles over flesvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Het bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft om goed te groeien en zich gezond te ontwikkelen. Dat geef je dus gedurende de 6 eerste maanden en het liefst zo lang mogelijk. Lukt borstvoeding niet (meer), overleg dan met je consultatiebureau of arts welke flesvoeding geschikt is voor je kindje. Wil je goed voorbereid zijn? Lees dan snel verder.

Wat heb je allemaal nodig?

Met dit lijstje ben je goed voorbereid op het geven van flesvoeding:

 •  Flesjes
 • Spenen
 • Flessenwarmer of microgolfoven

Verschillende soorten flesjes

Flesjes komen in verschillende soorten en maten. Je ziet door de bomen het bos niet meer! Heel begrijpelijk dat het dus lastig is om uit te kiezen welk flesje je moet gebruiken. Waar begin je? Het is handig om in ieder geval een paar verschillende soorten flesjes te kopen. Zo kun je zien welk flesje jouw baby verkiest. Vraag ook even advies bij een babyspeciaalzaak.

Er zijn verschillende flesjes voor borstgevoede baby’s. Als je jouw baby afgekolfde moedermelk gaat geven, is het aan te raden om één van deze speciale borstvoedingsflesjes te gebruiken, vooral in het begin. Je kunt deze ook gebruiken wanneer je wil overstappen van borst- naar flesvoeding.

De verschillende soorten flesjes

 • Standaard flesjes
 • Anti-koliek flesjes: deze flesjes hebben een klepje waarmee je het flesje kunt ontluchten, zodat je baby geen lucht inslikt. 
 • Schuine flesjes: dit zijn de flesjes die je wel eens ziet met een gekke vorm. Deze flesjes maken het makkelijker om de speen gevuld te houden en verminderen winderigheid. De speciale vorm maakt het lastiger om de flesjes schoon te maken.
 • Brede halsflesjes: deze flesjes zorgen ervoor dat het geven van de fles meer lijkt op het geven van borstvoeding. Een handige optie dus wanneer je voeding uit de fles gaat geven. 

Verschillende soorten spenen

Je kunt kiezen tussen een latex of siliconen speen. Latex is zachter, maar gaat sneller stuk en moet dus vaker worden vervangen. Spenen zijn verkrijgbaar in de maten small, medium en large of 1, 2 en 3.


Het kiezen van een speen blijft lastig, omdat dit afhankelijk is van de zuigkracht van je kindje. Het is belangrijk om te letten op de drinksnelheid. Een voedingsmoment duurt bij voorkeur 20 – 30 minuten, zonder pauze.

Dit zijn de verschillende soorten spenen

 • Standaard spenen: deze worden geleverd bij de standaard flesjes.
 • Anti-koliek / anti-reflux spenen: deze voorkomen winderigheid en reflux.
 • De 3-standen speen: deze spenen kunnen worden gedraaid zodat de snelheid van de melkstroom afgestemd is op wat jouw baby verkiest.  
 • Orthodontische spenen: deze bevorderen een gezonde tand- en kaakontwikkeling. 

De meeste flesjes zijn verkrijgbaar in 3 maten: 120 ml, 240 ml en 330 ml.  

Flessenwarmer of microgolfoven

Je weet nu alles over de verschillende soorten flesjes en spenen. Nu kun je het flesje gaan opwarmen. 


Hiervoor kan je een flessenwarmer gebruiken of een microgolfoven (30 seconden op 600 Watt). Let op: moedermelk mag niet worden verhit tot meer dan 37°C.


Lees hier meer over de bereiding van flesvoeding. Hoeveel flesvoeding je kindje nodig heeft na 6 maanden, is onder andere afhankelijk van zijn gewicht en lengte. Vraag je arts om advies. Je kan ook ons handige flesvoedingsschema gebruiken als leidraad voor de hoeveelheid flesvoeding.


Veel flessenwarmers kunnen ook gebruikt worden als sterilisator. Mocht je besluiten geen 2-in-1 flessenwarmer en sterilisator te kopen, kun je de flesjes en spenen ook steriliseren door ze in kokend water te plaatsen voor 5 minuten. Het is niet nodig om flesjes na elk gebruik te steriliseren.  De flessen en speentjes moeten enkel voor het eerste gebruik gesteriliseerd worden. 


Wel belangrijk is om flessen en spenen na elk gebruik grondig te reinigen met heet water en afwasmiddel.

Welke flesvoeding?

Stap je over van borstvoeding op flesvoeding? Of een combinatie van beide? Begin dan met de juiste flesvoeding voor je kindje. Hulp nodig bij je keuze voor flesvoeding? Overleg met het consultatiebureau of jouw arts welke flesvoeding geschikt is voor jouw kindje.