Obstipatie baby: TIPS bij MOEIZAME ONTLASTING

Dat je kindje elke dag ontlasting moet hebben, is een fabeltje. Het is niet vreemd als de ontlasting enkele dagen op zich laat wachten.

Obstipatie bij baby’s

Dat je kindje elke dag ontlasting moet hebben, is een fabeltje. Het is niet vreemd als de ontlasting enkele dagen op zich laat wachten. Het is ook niet bijzonder als je kindje drie keer per dag een poepluier heeft. Het gaat er vooral om dat je kindje geen last heeft van zijn ontlasting. Is dat wel het geval, dan is er sprake van moeizame ontlasting. Hoe herken je moeizame ontlasting bij je baby? Moet je kindje veel moeite doen om de ontlasting te laten komen? Huilt je kindje telkens bij het produceren van een poepluier? Laat hij alleen maar windjes zonder echt resultaat? Dan kun je van moeizame ontlasting spreken.

Wat zijn mogelijke oorzaken van moeizame ontlasting?

Moeizame ontlasting kan ontstaan doordat de ontlasting te droog is, maar er zijn ook andere oorzaken. Overstappen op andere voeding is een van de oorzaken van moeizame ontlasting bij baby’s. Ben je pas overgestapt naar andere voeding? Dan moeten de darmen van je kindje even wennen. De darmpjes zijn namelijk nog niet volledig ontwikkeld. Het is niet vreemd als je kindje reageert op de nieuwe voeding en bijvoorbeeld even wat moeizamere ontlasting heeft.

Tips wanneer je baby last heeft van obstipatie:

  • Geef je baby altijd twee weken de tijd om aan nieuwe voeding te wennen. Wissel dus niet te snel (opnieuw) van voeding. Je zult zien dat de ontlasting na twee weken vanzelf verbetert. 
  • Zorg altijd voor een juiste dosering van het Nutrilon-poeder, ook als je kindje geen moeizame ontlasting heeft. Te veel poeder maakt de voeding te geconcentreerd. De juiste verhouding is 1 schepje voeding op 30 ml water. Haal het schepje losjes door het poeder, strijk het schepje goed af en druk het poeder in het schepje niet aan. Doe eerst het water in de fles en voeg daarna pas het poeder toe. Zo weet je zeker dat de voeding goed oplost. 
  • Om de klachten bij obstipatie te verminderen, kun je je kindje tussen twee flesvoedingen wat extra water geven. Je kunt ook wat meer water bij de voeding doen: voeg 10 tot 20 ml extra aan een fles toe. Voorwaarde is wel dat je kindje alle flessen altijd goed leegdrinkt. 
  • Geef je borstvoeding? Leg dan je kindje wat vaker aan. Je zult merken dat dit helpt bij moeizame ontlasting.

Wanneer merk je resultaat van een andere voeding?

Als je in overleg met je arts of consultatiebureau overstapt op een andere voeding, moet je kindje eerst even wennen. Zijn darmpjes moeten zich opnieuw instellen. Probeer daarom de andere voeding altijd minimaal twee weken en wissel liever niet voor die tijd. Dat kan veel onnodige onrust met zich meebrengen. Stap ook nooit op eigen initiatief over op een andere voeding.

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!