10 tips om de weerstand van je kindje te verhogen
Het immuunsysteem van je kind moet nog veel leren. Door je baby in contact te laten komen met nieuwe stoffen, kun je het immuunsysteem helpen ‘trainen’. Deze 10 tips kunnen bijdragen aan de opbouw van de weerstand van je kindje.
1. Voldoende drinken
Zorg dat je kind voldoende drinkt. Bovenop de melkvoeding, kan je je kindje vanaf de leeftijd van 6 maanden ook wat water of ongezoete slappe thee aanbieden. Tot de leeftijd van 3 jaar hebben kindjes voldoende aan 0.5- 1 liter extra vocht per dag. Dit komt overeen met ca. 3-7 bekers.
2. Knuffelen
Veel met je kind knuffelen is niet alleen goed voor de band tussen jullie, het is ook goed voor de weerstand! Door het lichaamscontact komt je baby volop in aanraking met de goede bacteriën die jij bij je draagt.
3. In de mond stoppen
Je kindje ontdekt de wereld door dingen aan te raken en - als het even kan – in de mond te stoppen. Een knuffel, speelgoed of zijn eigen vuistje. Zo komt je baby in contact met nieuwe stoffen en dit helpt zijn weerstand te ontwikkelen! Let er natuurlijk wel even op dat je kindje geen kleine of gevaarlijke dingen te pakken krijgt, zoals knikkers of insecten.
4. Kruipen
Voor je het weet, gaat je baby al kruipend op onderzoek uit. In zijn directe omgeving zijn nog veel nieuwe dingen te ontdekken. Heel goed, ook al is de vloer niet brandschoon! Zo kan zijn immuunsysteem leren dat huisstof onschuldig is.
5. Naar buiten
Buiten komt je kindje in contact met nog meer nieuwe stoffen. Denk aan (gras)pollen en zand. Ook dat is nodig voor de opbouw van de weerstand. Het is dus niet erg als je kindje een beetje vies wordt, bijvoorbeeld in de zandbak of door te kruipen in het gras. Dit helpt zijn immuunsysteem de goede en slechte stoffen te leren herkennen en alleen bij slechte stoffen in actie te komen.
Lees er hier meer over.
En hoe zit het met vitamine D?
Vitamine D helpt bij het ondersteunen van de weerstand. Zorg daarom dat je kindje dagelijks minimaal tot een kwartier of half uur buiten komt. Daarnaast adviseert de Hoge Gezondheidsraad ook dagelijks extra vitamine D te geven.
6. Dieren aaien
Niets is leuker voor je kindje dan te knuffelen met een diertje, zoals een kitten, een hond of een konijntje. Wanneer je kindje een dier knuffelt, is dit niet enkel een vrolijk moment. Het knuffelen van dieren heeft bovendien gezondheidsvoordelen voor je kleintje.
Het is bekend dat huisdieren stress verminderen, maar wist je dat ze ook helpen om het immuunsysteem van je kindje te versterken? Dit heeft allemaal te maken met de micro-organismen die huisdieren van nature met zich meedragen of die ze bij jou in huis brengen. Door deze micro-organismen kan het immuunsysteem van je kleintje nieuwe moleculen ontdekken.
Heb je geen huisdieren? Overweeg dan om een educatieve kinderboerderij te bezoeken. Blijf natuurlijk wel bij je kindje om in de gaten te houden dat het contact met de dieren goed verloopt.
7. Spelen met andere kinderen
Kinderen trekken elkaar aan: ze vinden het leuk om naar elkaar te kijken en op een gegeven moment gaan ze zelfs samen spelen. Dit is niet alleen goed voor de ontwikkeling van je kind, maar ook voor zijn weerstand. Door het contact met andere kinderen komt je kleintje ook in aanraking met nieuwe ziekteverwekkers. Zie dit niet als een probleem: het biedt je kindje juist de mogelijkheid om een goede weerstand op te bouwen. Natuurlijk is het vervelend als je kindje verkouden wordt, of een paar dagen ziek of hangerig is. Maar denk eraan: na iedere doorgemaakte ziekte of verkoudheid is de weerstand weer wat sterker!
Tips: Er zijn genoeg leuke plekken waar je kindje nieuwe ervaringen kan opdoen en urenlang plezier kan beleven. Denk aan een speeltuin in de buurt, een recreatiegebied, park of speelbos. Het grote voordeel: zo’n dagje uit hoeft niet veel te kosten. Zeker niet als je zelf eten en drinken meeneemt. Ook leuk: neem een kleed mee en ga lekker picknicken.
8. Vroeg op en op tijd naar bed
Goede slaapgewoonten helpen je kindje om zijn batterijen op te laden. Daarbij is het belangrijk dat je kleintje dagelijks op een vast tijdstip naar bed gaat. Daarbovenop is melatonine, het slaaphormoon, een krachtig antioxidant dat het immuunsysteem versterkt. Heeft je kleintje problemen met slapen? Lees dan hier onze tips hoe je peuter een goede slaper wordt.
9. Zoveel mogelijk bewegen
Het is niet altijd makkelijk om de sporttrainingen te hervatten als je baby al je tijd in beslag neemt. Om je te helpen hebben we een lijstje samengesteld met activiteiten waarvan je samen met je baby kan genieten. Deze oefeningen houden je niet alleen in vorm maar helpen ook om het immuunsysteem van je kleintje te ondersteunen.
Hier volgen enkele ideeën voor leuke activiteiten die elke dag makkelijk te doen zijn:
1. Een korte wandeling rond de blok: er zijn vele manieren om die nog leuker te maken, zoals dennenappels rapen, bloemen plukken, insecten spotten of verstoppertje spelen.
2. Speel tikkertje met je peuter: tikkertje is niet alleen leuk, het is ook een goede hardloopoefening (voor jullie beiden 😉 ).
3. Naar het speelplein gaan: de speeltuin is de perfecte plek om te bewegen! Je kindje kan klimmen, schommelen of de glijbaan afgaan.
4. Dans samen: zet muziek op en beweeg je heupen! Dat is goed voor de ontwikkeling van je baby. Dansen is een goede manier om zijn houding en zijn gevoel voor evenwicht te ontwikkelen. Het is ook een uitstekend uitdrukkingsmiddel.
10. Volop kleur op het bord
Vergeet niet dat een gevarieerde voeding, gezonde levensstijl alsook een goede nachtrust en voldoende beweging de besten troeven voor een goede gezondheid zijn!
Zorg er vanaf 6 maanden voor dat je voldoende varieert binnen de vaste voeding, en bijvoorbeeld groenten en fruit afwisselt.
Rood, oranje, geel en groen: de kleuren van vruchten en groenten geven aan welke antioxidanten erin zitten. Door te variëren in kleuren krijgt je kind veel verschillende antioxidanten en vitamines binnen zoals vitamine A (betacaroteen) en vitamine C. Deze staan er om bekend dat ze bijdragen aan de werking van het immuunsysteem.