Hoe zorg je ervoor dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt als je minder wordt blootgesteld aan de zon?

Vitamine D wordt aangemaakt via het zonlicht, en is belangrijk voor de groei van je kindje. Vitamine D ondersteunt de normale werking van het immuunsysteem, en draagt bij aan het behoud van sterke botten.

1. Ga even naar buiten, als je kan.

Kindjes spelen buiten

Het is aan te raden om minstens 2-3 keer per week even naar buiten te gaan wanneer de zon schijnt. Daarbij is het belangrijk dat minimaal het gezicht en de handen van je kind dan ontbloot zijn, zodat de zon ook echt 5 tot 15 minuten op de huid kan schijnen. Vermijd de warmste uren van de dag wanneer je met je kleintje naar buiten gaat. Dit kan bijvoorbeeld gewoon in je tuin, op je balkon of daarbuiten. Volg hierbij steeds de richtlijnen van de overheid. 

2. Doe de gordijnen en de ramen open

Papy speelt met baby

Als je binnen bent, doe dan je ramen en gordijnen open om zonlicht en ook frisse lucht binnen te laten. Het heeft echter geen zin om achter glas in de zon te gaan zitten. Vitamine D wordt alleen in de huid aangemaakt onder invloed van UV-B licht. Deze UV straling wordt tegengehouden door glas.

3. Bied voedingsmiddelen rijk aan vitamine D aan

Peuters spelen met mama 

Geef je kindje voedingsmiddelen rijk aan vitamine D, zoals bijvoorbeeld zalm, sardines, tonijn, eieren… Je kan ook gebruik maken van voedingsmiddelen die verrijkt werden met vitamine D, zoals sommige melkproducten, groeimelk of babygranen. Een dagelijkse aanbreng van vitamine D via druppeltjes of tabletjes wordt aanbevolen. Is het goed om even contact op te nemen met je arts of K&G of gezondheidsprofessional.

Vergeet niet dat een gevarieerde voeding, gezonde levensstijl alsook een goede nachtrust en voldoende beweging de besten troeven voor een goede gezondheid zijn!

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE?