Een gezond tussendoortje voor je kind

Je kleine deugniet verkent elke dag zijn leefwereld, zijn universum wordt groter en groter. Maar deze ontdekkingstochten kosten best wel wat energie, daarom is het belangrijk om de drie dagelijkse maaltijden van je kleintje aan te vullen met evenwichtige tussendoortjes.

Waarom geef ik best een tussendoortje?

Jouw kleintje is nog in volle groei. Zijn lichaam heeft dus voldoende calorieën nodig om zich goed te ontwikkelen. Bovendien is de buik van een baby kleiner dan die van een volwassene. Met andere woorden: een kindje moet overdag vaak eten. Een gezond tussendoortje houdt je kleintje tevreden tussen de maaltijden door. Het helpt om een goed glucosegehalte te behouden: de belangrijkste energiebron om een vermoeidheidsklopje of het verlangen naar eten doorheen de dag te voorkomen. Een gezond tussendoortje voor je kind levert ook essentiële voedingsstoffen voor zijn verdere ontwikkeling.

Wanneer geef ik een tussendoortje?

Wist je dat een baby om de 3 uur eten nodig heeft? Het tussendoortje moet ongeveer 2 uur voor de maaltijd worden geserveerd. Zo heeft je deugniet nog genoeg tijd om zich uit te leven én zal hij voldoende honger hebben wanneer het etenstijd is, zonder uitgehongerd te zijn. ’s Ochtends kan je je kleintje om 10 uur een tussendoortje geven. 's Middags is het een goed idee om na het dutje een snack aan te bieden. Hou er in ieder geval rekening mee dat tussendoortjes geen vervanging zijn voor de 3 dagelijkse maaltijden.

Een gezond en lekker tussendoortje

Voedsel is de brandstof van het lichaam. Het is essentieel om jouw baby goede snacks aan te bieden als aanvulling op een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Een evenwichtig tussendoortje

Een tussendoortje moet koolhydraten bevatten; die zorgen immers voor energie. Deze suikers komen van nature voor in granen, groenten, fruit en zuivelproducten. Het moet ook eiwitten bevatten. Kies vooral voor groenten of fruit, gecombineerd met moedermelk of opvolgmelk. Vanaf één jaar kan je kaas geven aan je kleintje. Kies bij fruit voor bijvoorbeeld kiwi, sinaasappel, clementine of abrikoos.

Een geschikt tussendoortje

Het soort tussendoortje is afhankelijk van het dagschema van je kleintje. Heeft jouw baby bij het ontbijt z’n fruit of granen niet opgegeten? Maak dan gebruik van het tussendoortje om hem weer een stuk fruit of iets met granen te geven. Wanneer je in de voormiddag een snack geeft, is het meestal niet lang meer tot de lunch. Kies daarom voor een licht tussendoortje. Een stuk fruit of een groente is zeker geschikt. De middagsnack moet dan weer wat meer vullend zijn, omdat het avondeten nog wel even op zich laat wachten. Overweeg om na het dutje een tussendoortje met eiwitten te geven.

Voorbeelden van gezonde tussendoortjes voor je baby

Geen ideeën meer voor een gezond tussendoortje? Hier zijn enkele snelle en gemakkelijke recepten om klaar te maken:

  • vanaf 1 jaar: een natuur yoghurt met fruitcompote
  • fruitpap van appel, peer of perzik met een boterham gesmeerd met verse kaas (vanaf 1 jaar)
  • een bananencake met een flesje moedermelk of opvolgmelk
  • zelfgemaakte ongezouten crackers
  • rijstwafels
  • een papje met volkoren granen van Olvarit, eventueel samen met kleine stukjes gedroogde abrikozen

Je kan ook kiezen voor de knijpzakjes van Olvarit en, vanaf een jaar, voor drinkyoghurts.

Deze voorbeelden zitten vol ingrediënten die zijn gekozen voor hun gezondheidsvoordelen. Bovendien kan je ze overal gemakkelijk meenemen.

Nog enkele tips

Bied geen te grote porties aan en geef de voorkeur aan puur voedsel, zonder toegevoegd zout of suiker. Snijd de rauwe groenten in partjes zodat je baby ze zelf in zijn mondje kan stoppen. Geef de voorkeur aan het stomen van ingrediënten, zodat ze hun belangrijkste voedingsstoffen beter behouden.

De light-versie van kazen zijn geschikt voor kinderen tussen 1 en 3 jaar. Geef industriële koekjes slechts uitzonderlijk aan je kindje. Brood is interessant, zolang je de voorkeur geeft aan producten die volle granen bevatten. Houd in ieder geval rekening met de eetlust van je baby. Neem bij twijfel contact op met de kinderarts.

Onze recepten voor gezonde tussendoortjes voor je kind

Wil je meer variëren in de tussendoortjes voor je kleintje? Probeer deze snacks eens: