Welk vlees en welke vis geef je aan je baby? En vanaf wanneer?

Borstvoeding is de ideale voeding voor je baby. De WHO raadt dan ook aan om moedermelk te geven tot je kleintje zeker 6 maanden oud is. Vanaf dan is het tijd om geleidelijk vaste voeding te introduceren. Je baby leert dan fruit- en groentepapjes kennen. Hij ontdekt de texturen van verschillende soorten fruit en groenten, zijn smaakpapillen verfijnen, hij leert eten met een lepel: een groot avontuur voor zo’n klein kindje! Even later kun je hem ook vlees en vis aanbieden. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan eiwitten. Maar welke opties kies je best? En in welke hoeveelheid? Hoe maak je vlees of vis klaar voor je baby? Ontdek de antwoorden op jouw vragen.

Hoe introduceer ik vlees en vis in de maaltijden van mijn baby?

Vanaf 6 maanden kun je groentepuree combineren met een beetje vlees, vis, eieren of peulvruchten. Het is beter om tijdens het middagmaal, tussen twee borstvoedingsmomenten of twee flessen opvolgmelk, gemixte vis of vlees aan te bieden. Varieer de eiwitbronnen voldoende en vraag jouw kinderarts om advies.

Als je de favoriete groenten van je baby hebt gevonden, zal het gemakkelijker worden om hem vlees of vis te laten proeven. Je kunt dit dan combineren met zijn favoriete groentepap. Je zal jouw baby ongetwijfeld zien genieten dankzij de ontdekking van deze nieuwe smaken. Natuurlijk kan je baby op deze leeftijd nog niet kauwen. Het is daarom belangrijk om vlees of vis goed te mixen. Meng het in de groentepap of serveer het apart op een bordje.


Hoeveel vlees of vis voor mijn baby van 6 maanden?

Als je baby 6 maanden is, kun je 15 gram (ongeveer 1 eetlepel) vlees of vis geven. Nadien kan je de hoeveelheden geleidelijk verhogen, tot 25 g wanneer jouw kindje zijn eerste verjaardag viert. Vis, vaak lichter en makkelijker verteerbaar, kan één of twee keer per week worden geserveerd: 20 g tussen 6 en 12 maanden en 30 g vanaf 1 jaar. Als je geen tijd hebt om zelfgemaakte maaltijden te bereiden, kun je kiezen voor een kant-en-klare Olvarit-maaltijd, met vlees of vis en groenten.


Hoe maak ik vlees of vis klaar voor mijn baby?

Als je voldoende tijd hebt, zijn zelfgemaakte gerechten bijzonder aantrekkelijk voor kinderen! Geef de voorkeur aan stomen, hierdoor worden de vitamines en voedingsstoffen van de ingrediënten immers beter behouden. Vis kan ook gepocheerd worden. Leg het stukje vis gewoon in kokend water en laat het 15 tot 20 minuten op laag vuur koken. Controleer of het goed gaar is. Ongekookt vlees of vis brengt een risico op voedselvergiftiging met zich mee door de ontwikkeling van bacteriën. Zorg ervoor dat geen enkel stukje nog rauw of half rauw is. Snijd de vis en het vlees in zeer kleine stukjes. Je kunt eventueel een lepel olijfolie toevoegen.


Welk vlees en welke vis voor mijn baby?

Nu je weet hoeveel vlees of vis je kleintje mag eten én hoe je het eten best klaarmaakt, komt ongetwijfeld de vraag naar boven: wélk vlees mag mijn baby van zes maanden eten? En wélke vis is best voor mijn baby? Wel, zolang je kindje zich goed heeft aangepast aan z’n maaltijden, kan hij een groot aantal soorten vlees proeven. Zolang ze maar goed doorbakken zijn. Vermijd ook gerookt of bereid vlees. Ze bevatten vaak te veel zout, bewaarmiddelen en vet.

Wil je vis klaarmaken voor je baby, dan kies je best voor een filet, waar geen graten meer in zitten. Vette vis bevat omega-3 vetzuren. Je kan je baby dus zalm, sardines, haring of zelfs makreel voorschotelen. Aarzel zeker niet om eens af te wisselen met andere vissen die geschikt zijn voor baby's vanaf 6 maanden, zoals kabeljauw, wijting of schar.


Waarom vis en vlees voorschotelen aan mijn baby?

Vlees en vis bevatten voedingsstoffen die essentieel zijn voor de groei van je baby. Ze zijn een aanvulling op groenten en fruit. Je baby haalt ook eiwitten uit vlees of vis en, afhankelijk van de soort, verschillende vitamines en mineralen zoals vitamine D, calcium of zelfs ijzer. Weet je niet zeker hoe je eraan moet beginnen? Ontdek ons ‘5 Stappen Hapjesplan’.


Mag ik vlees en vis invriezen voor mijn baby?

Heb je tijdens de week geen tijd om te koken? Je kan vooraf porties vlees of vis bereiden, maar ook fruitpapjes, groenten of pasta. Om de maaltijden van je baby te bewaren, mag je ze gerust invriezen. Vlees-, vis- en groentepuree doen het goed in de diepvriezer. Let er wel op dat ze hygiënisch worden bereid. Bewaar het eten in goed schoongemaakte en goed gesloten bewaardozen. Vergeet niet een etiket toe te voegen met de bereidingsdatum en het recept! Je kan deze bereidingen 3 maanden bewaren. Haal het eten niet uit de diepvriezer als je eigenlijk niet van plan bent om het snel klaar te maken, het is immers niet goed om ontdooid voedsel opnieuw in te vriezen.

Hoe zit het met vegetarische opties?

Het is zeker mogelijk om jouw baby een vegetarische maaltijd voor te schotelen. Er zijn veel alternatieven voor vlees. Denk maar aan eieren, tofu, tempeh of peulvruchten. Enige kennis van voeding is echter essentieel als je voor deze optie kiest. Daarom is het ten zeerste aan te raden om eerst contact op te nemen met jouw arts. Hij kan je helpen om voedingstekorten bij jouw baby te voorkomen.