Hoe en wanneer laat ik mijn baby stukjes eten?

Wanneer je pas begint met vaste voeding smult jouw kleintje van lekkere en volledig gemixte fruit- en groentepap. Maar op een bepaald moment zal hij zin krijgen in iets nieuws: stukjes in zijn maaltijden! Kan jouw kleintje kauwen zonder tanden? Vanaf welke leeftijd mag je baby stukjes eten? Loopt hij niet het risico te stikken? En wat als hij zijn maaltijd met stukjes weigert? We beantwoorden je vragen en leggen uit hoe je eten met stukjes heel voorzichtig kunt introduceren aan je baby.

Vanaf wanneer mag mijn baby stukjes eten?

De leeftijd van 8 maanden is het ideale moment om nieuwe texturen aan te moedigen door eten te pletten en aan je baby te geven op een vorkje. Deze periode wordt over het algemeen aanbevolen omdat de motoriek van de mond van je baby tegen dan al goed is geëvolueerd. Hij heeft meer controle over het openen en het sluiten van zijn kaak en over de bewegingen van zijn tong.

Het kauw- en slikvermogen verschillen echter van kind tot kind. Observeer je kleintje dus goed. Als hij dingen naar zijn mond brengt en zelfstandig rechtop kan zitten, is hij waarschijnlijk klaar om aan dit nieuwe avontuur te beginnen ... Zelfs als hij nog geen tanden heeft. Zijn tandvlees is sterk genoeg om op zachte stukjes te kauwen. Eens de tanden van je baby al goed zijn gegroeid, kan hij bijvoorbeeld ook op een stukje toast zuigen en knabbelen. Het wordt alleszins aangeraden om kleine stukjes in het voedingspatroon van een baby te introduceren vóór 12 maanden. Na deze leeftijd zal het moeilijker zijn om hem te leren kauwen. Je baby heeft tijd en oefening nodig om dit te leren; al doende leert men!


Waarom mijn baby stukjes laten eten?

Door je baby stukjes te laten eten beantwoord je eigenlijk aan zijn natuurlijke drang om te bijten en te kauwen. Op stukjes bijten met het tandvlees of de tanden bevordert ook het leren kauwen en de coördinatie van het slikken. En het helpt ook nog eens om de pijn te verlichten wanneer de tandjes van je baby aan het doorkomen zijn!

Voordat je stukjes toevoegt aan de maaltijden van jouw kleintje is het belangrijk om advies te vragen bij de kinderarts.


Hoe ga ik van papjes naar stukjes?

Om je baby te laten wennen aan deze nieuwe stap kan je beginnen met de consistentie van zijn fruit- of groentepap te veranderen.


Zachte stukken

Je kan bijvoorbeeld starten met groenten of fruit grof te pletten met een vork. Als je baby voldoende vertrouwd is met deze dikkere textuur, kun je hem een Olvarit hapje wortel ham aardappel geven.

Vanaf 12 maanden kun je grotere, zachte stukken geven aan je baby.


Ga voor variatie

Olvarit begeleidt je met een reeks maaltijden die zijn aangepast aan de ontwikkeling van je kleintje. Het volwaardige pasta bolognese gerecht is bijvoorbeeld een heerlijke manier om je baby kennis te laten maken met stukjes. Ga ook eens voor bananenpannenkoeken als tussendoortje! Voor het avondeten kan je dan weer kiezen voor een schoteltje met hummus van erwten en groenten. Breng wat afwisseling in de eetervaringen van je baby door hem vanaf 12 maanden op een klein stukje komkommer of gekookte wortel te laten kauwen.


Nog enkele tips

Aarzel niet om ook te variëren in texturen! Let er wel op dat de stukjes zacht genoeg zijn zodat je kleintje er op kan knabbelen en ze niet meteen in zijn keel vallen. Weigert je baby zijn maaltijd met stukjes? Kies dan voor een gerecht die hij al graag eet als papje, maar voeg er enkele stukjes aan toe. Laat hem de stukjes met zijn vingers pakken om hem te helpen wennen aan deze nieuwe consistentie.


Welke voedingsmiddelen moet ik vermijden?

Het is belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen je beter niet geeft om verstikking te voorkomen, zoals:

  • ongeschilde groenten en fruit
  • cherrytomaatjes en druiven
  • volledige noten en pinda’s
  • rauw of onvoldoende gekookt voedsel
  • verse broodkruimels die een plakkerige bal kunnen vormen.