De eerste stapjes of de eerste keer ‘mama’ roepen zijn bijzondere eerste momenten om mee te maken. Als moeder wil je vooral trots zijn op alles wat je kindje voor de eerste keer doet. Ervaringen delen of adviezen krijgen van andere moeders kan heel fijn zijn, maar soms kan het aanvoelen als een strijd over wiens kindje sneller is. Deze tips & tricks gaan je helpen om niet mee te gaan in de concurrentiestrijd tussen moeders.

Onzekerheid of prestatiedrang?

Waarom vergelijken we mijlpalen als het eerste lachje, woordje, tandje en stapje met andere kindjes?

 • Onzekerheid bij moeders is heel normaal maar vaak wel de oorzaak van het vergelijken en aftroeven van vaardigheden. Als moeder wil je het goed doen en niet afwijken van de norm. Je wilt het beste voor je kindje.
 • Moeders gebruiken de ontwikkeling van andere kindjes om te zien of hun eigen kindje het ‘goed’ doet. Dit gaat heel geleidelijk, maar is helemaal niet nodig. Ieder kindje volgt namelijk zijn eigen ontwikkelingslijn. Probeer je verwachtingen los te laten. Je mag trots zijn op alle eerste keren en mijlpalen die je kindje behaald.
 • De meeste competitie tussen moeders is meestal gebaseerd op de ontwikkeling van de motorische vaardigheden van hun kindje en niet op de cognitieve vaardigheden. Vaardigheden zoals bijvoorbeeld rollen, kruipen, zitten en lopen zijn snel waarneembaar, maar zeggen nog niets over de intelligentie van je kindje.

Stimuleer jij de ontwikkeling van je kindje of laat je het gaan?

Er zijn genoeg gemiddelde normen, ontwikkelingspaden en groeicurves voor kindjes. Maar vergeet niet dat elk kindje uniek is en een andere ontwikkeling volgt.

 1. Sprongetjes. Ieder kindje gaat door mentale sprongen in de eerste twee jaar van zijn leven. Met elke sprong is je kindje in staat om dingen waar te nemen die hij nog niet eerder heeft waargenomen. Je kunt je focussen op wanneer de sprongen gemiddeld voorkomen, maar je kunt je ook laten verrassen door de nieuwe dingen die je kindje opeens kan. Met de app ‘Oei, ik groei!’ kun je zien welk sprongen er gaan komen en wat ze doen voor je kleintje.
 2. Eigen ontwikkeling. Bij elke sprong ontdekt je kindje een nieuwe wereld met nieuwe mogelijkheden. Je kindje kiest zelf welke vaardigheden hij als eerste wil uitvinden. Zie je hem eerste stapjes zetten, woordjes brabbelen of verwonderd om zich heen kijken? Niet elke vaardigheid is direct waarneembaar dus geniet lekker van alles wat je kindje boeiend vindt.
 3. Jouw kleintje is uniek. Kindjes leren unieke dingen en zullen allemaal uiteindelijk proberen te gaan rollen, kruipen, lopen en praten. Richt je je aandacht op je eigen kindje of op de normen? Ontdek zelf wat je kindje al kan en geef hem vooral de ruimte om zich in zijn eigen tempo te ontwikkelen.

Laat jij je meeslepen door andere mama’s?

Er zijn waarschijnlijk genoeg moeders om je heen die het beter lijken te weten, het beter lijken te doen of die je onzeker kunnen maken. Hoe zorg je ervoor dat je bij jezelf blijft en je je niet laat gek maken door andere moeders of de perfecte plaatjes op Social Media? Deze tips helpen je hierbij.

 1. Probeer niet te vergelijken. Elke moeder is anders en vult haar rol als moeder anders in. Kijk naar wat jij kunt en wat jij doet voor je kindje(s). Niemand is perfect en iedere moeder ervaart haar eigen ups en downs. En het is oké als je moe bent, met je partner kibbelt over het huishouden of even geen zin hebt in je omgeving.
 2. Wat je ziet is niet altijd echt. Realiseer je dat er vaak een mooier beeld wordt gecreëerd dan de werkelijkheid is. Mooie beelden en blije gezichten alsof de slapeloze nachten nooit hebben plaatsgevonden. Kijk even door het perfecte plaatje heen, want het zou zonde zijn als je jezelf hierdoor onzeker voelt.
 3. Maak je eigen keuzes. Kies de moeders/blogs uit die je echt inspireren en waar je je eigen ervaringen goed mee kunt delen. Probeer de moeders/blogs die je een slecht gevoel geven minder aandacht te geven.

Help en steun elkaar

Met deze tips kun jij op een gezonde manier de ontwikkeling van je kindje stimuleren en op een positieve manier andere moeders helpen.

 • Vergeet niet te genieten van de bijzondere tijd met je kleintje. Het is fantastisch als jouw kindje zijn eerste stapje zet! Het doet er helemaal niet toe of je kindje sneller of langzamer was dan andere kindjes in je omgeving.
 • Reageer enthousiast als een andere moeder vol trots een mijlpaal met je deelt en betrek het niet meteen op de ontwikkeling van je eigen kindje.
 • Deel je trotse momenten met andere moeders maar probeer dit niet te doen om andere moeders af te troeven.
 • Gebruik de ontwikkelingen van andere kindjes als een richtlijn voor jouw kindje, maar raak niet in paniek als je kindje lekker zijn eigen gang gaat en zijn eigen tempo bepaalt.
 • Ben je onzeker over iets? Benader dan iemand in je omgeving waarvan je zeker weet dat het advies waardevol is en je geen waardeoordeel zult ontvangen.

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

 • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
 • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
 • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!