Voeding

Voedingsschema 12 maanden

Op zijn eerste verjaardag is je baby al flink op weg om met het gezin mee te eten. Het voedingsschema voor baby's vanaf 12 maanden bestaat uit 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes.

Wij helpen je graag en hebben een voorbeelddagmenu samengesteld. Je kan dit voedingsschema hier ook downloaden!

Dagmenu voor kindjes vanaf 12 maanden

Niet alle voeding is geschikt voor jonge kinderen en ook het eten zelf kan in deze periode lastig zijn. Je kindje krijgt een eigen willetje en zegt vaak nee tegen nieuwe, maar ook tegen bekende voeding. Het is daarom niet altijd even gemakkelijk om een gezond en gevarieerd dagmenu samen te stellen. Tips en inspiratie vind je ook in onze receptentool!

7 – 8 uur: ontbijt

250 ml borstvoeding of groeimelk en één sneetje bruin brood + margarine en beleg*.

10 uur: tussendoortje

Fijngesneden zachte stukjes fruit, een potje yoghurt of een cracker met een bekertje water of lichte thee (ongesuikerd).

11-12 uur: middag

Warme maaltijd met groenten/aardappelen/rijst/pasta en vlees/vis/vleesvervanger of een Olvarit groentemaaltijd en een bekertje water.

15-16 uur: tussendoortje

Fijngesneden zachte stukjes fruit of een Olvarit fruithapje en een bekertje water.

19 – 20 uur: avondmaaltijd

250 ml borstvoeding of groeimelk en één sneetje bruin brood + margarine en beleg*.

*Enkele voorbeelden: kippenwit, kalkoenwit, een beetje confituur, honing of zelfgemaakte hummus. Je kan die producten ook altijd combineren met wat rauwkost, bv. radijsjes met platte kaas

Tool

Voedingsschema 12+ maanden

Download hier

Geschikt broodbeleg

Hieronder lees je welk broodbeleg geschikt is voor je kleintje vanaf 12 maanden:

  • Zachte margarine
  • (smeer)kaas
  • Groente en fruit, geprakt, in kleine stukjes of Olvarit potje
  • Ei
  • Cottage cheese (hüttenkäse)
  • Magere yoghurt
  • Fruitstroop
  • Confituur

Variatie is belangrijk. Wissel daarom hartig beleg af met zoet. Vermijd vetrijke voedingsmiddelen die vaak veel vet, zout en/of suiker bevatten.

De warme maaltijd

Na zijn eerste verjaardag, wordt de motoriek van je kindje telkens beter. En die kan hij alleen nog maar verder verfijnen door veel te oefenen. Laat je kindje dus zelf eten als hij dat wil. Dat is goed voor zijn oog-handcoördinatie. Twijfel je of hij wel voldoende binnenkrijgt? Geef dan tussendoor zelf wat lepeltjes. Op zoek naar inspiratie voor gevarieerde maaltijden? Die vind je in onze recepten tool!

Vragen of advies OVER JOU OF JE KINDJE?