Onze inzet om biodiversiteit te beschermen

Bij Olvarit geloven we dat goede voeding niet alleen gezond moet zijn voor je kind, maar ook voor de planeet. Biodiversiteit is een belangrijke indicator voor de gezondheid van een ecosysteem. De lucht die we inademen, het water dat we drinken en het voedsel dat we eten, worden allemaal geraakt door de mate van biodiversiteit.

Daarom werken we samen met onze boeren en onderzoeksinstituten om de beste praktische oplossingen te vinden om biodiversiteit te stimuleren. Zo moedigen we onze boeren onder andere aan om bloemstroken te planten en vogelhuisjes naast onze velden te plaatsen.

Lees meer over de stapjes die wij zetten:

1. Bloemenstroken planten

  • We moedigen onze boeren aan om bloeiende gebieden naast hun gewassen in te zaaien. Het aantal bloemenstroken dat onze boeren inmiddels hebben geplant staat gelijk aan ongeveer 112 voetbalvelden. Terwijl de bloemen groeien en bloeien, leveren ze voedsel voor insecten zoals bijen en vlinders, essentiële bestuivers voor onze fruitgewassen. Sommige dieren en insecten die door bloemenstroken worden aangetrokken, jagen ook op ongedierte die schadelijk zijn voor onze landbouwgewassen. Zo helpen ze ons ongedierte op een natuurlijke manier te bestrijden.
  • We ondersteunen veldexperimenten om de biodiversiteit in het veld te stimuleren. Op een aardbeienperceel stonden 45 planten om nuttige insecten aan te trekken, zoals lieveheersbeestjes en libellen, die ongedierte reguleren. Het doel is om op een natuurlijke manier betere manieren te vinden om plagen te bestrijden.

2. Habitats voor roofvogels bouwen

  • Vogelhuisjes vergroten de aanwezigheid van organismen die we op onze boerderijen nodig hebben om bladluizen en andere 'slechte' insecten die onze velden schaden te onderdrukken. Samen met onze boeren hebben we op 61 boerderijen vogelhuisjes geplaatst om samen met de natuur ongedierte te bestrijden.
  • Het plaatsen van insectenhotels naast onze gewassen brengt ook tal van voordelen met zich mee, waaronder bestuiving van planten dat zo belangrijk is voor onze fruitgewassen. Insecten zoals lieveheersbeestjes en bijen gebruiken deze hotels om hun eieren te leggen en hun toevlucht te zoeken tegen roofdieren.

3. Implementeren van regeneratieve landbouwpraktijken

  • We helpen onze boeren bij het toepassen van regeneratieve landbouwpraktijken, zoals bodembedekkers en het planten van verschillende grassen naast onze velden. Deze praktijken helpen de bodemgezondheid en de voedselkwaliteit te verbeteren door het bevorderen van een diverse bodemschimmelgemeenschap en actieve bodemmicroben die de voedingsstoffen en de watercirculatie verbeteren.

4. B Corp gecertificeerd

Al onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid worden ook van buitenaf erkend en daarom hebben we in 2020 met trots een B Corp certificering mogen ontvangen. Lees hier meer over B Corp