Fruitpap maken? Met deze recepten wek je de smaakpapillen van je baby

Fruit zit vol vitamines, mineralen en vezels die essentieel zijn om goed te groeien. Het is niet voor niets een van de pijlers van een gezonde voeding! Laat de smaakpapillen van je baby zachtjes ontwaken door hem een lekkere fruitpap te geven.

Wanneer geef ik fruitpap aan mijn baby?

De WHO raadt aan om tot 6 maanden exclusief borstvoeding te geven alvorens over te schakelen op fruit- en groentepap. Maar vanaf 4 maanden en 1 à 2 weken na de introductie van groentepap kan je je baby fruitpap geven als aanvulling op de borstvoeding. De allerkleinsten zijn al snel fan van de natuurlijk zoete smaak van fruit! Rich text component 5

Hoe maak ik fruitpap?

Fruitpap maken is heel eenvoudig. Je hebt uiteraard fruit nodig, maar daarnaast enkel een beetje water om de bereiding vloeibaarder te maken indien nodig en een blender om het geheel te mixen. En voilà, klaar om op te dienen!

Eén soort fruit per keer

Op de leeftijd van 4 maanden is het beter om het eenvoudigst mogelijke recept voor fruitpap te maken. Het is de bedoeling je kleintje heel geleidelijk te laten wennen aan nieuwe smaken. Begin daarom met één stuk fruit per keer, zodat je baby op z’n gemak de smaak en textuur kan leren kennen.

Een gladde textuur

Voor je het fruit schilt en eventuele zaden verwijdert, is het belangrijk om het eerst goed te wassen. Snijd het daarna in kleine stukjes. Stoom de stukjes fruit zodat het zoveel mogelijk z’n belangrijke voedingsstoffen kan behouden. Controleer na 5 minuten of het fruit al gaar is door een mes in een stukje te prikken. Is het zacht? Dan is het voldoende gekookt! Giet het fruit in de blender en mix tot je een gladde textuur krijgt. Aarzel niet om wat water toe te voegen als je de fruitpap nog te dik vindt. Laat de bereiding afkoelen.

Seizoensfruit

Kies bij voorkeur seizoensfruit. Diepgevroren fruit is zeker goed. Daarnaast is het belangrijk om jouw kleintje niet te laten wennen aan slechts één bereidingswijze. Door af te wisselen leert hij voedsel eten dat op verschillende manieren is klaargemaakt. De fruitpapjes van Olvarit * zijn een goed alternatief om de smaakontwikkeling van je baby uit te breiden. De productie ervan is sterk gereguleerd en voldoet aan de voedingsbehoeften van de allerkleinsten. Zo bevatten Olvarit fruitpapjes, net als andere babyvoeding, geen bewaarmiddelen, kleurstoffen of kunstmatige smaakstoffen.

* Tot de leeftijd van 6 maanden blijft borstvoeding de belangrijkste voeding voor jouw baby. De Olvarit hapjes 4+ zijn slechts aanvullend.

Welke textuur moet een fruitpap hebben?

Tot 7-8 maanden moet fruit fijn gemixt worden zodat de fruitpap een gladde textuur heeft. Je kan dan één keer per dag een fruitpapje geven als tussendoortje in de namiddag. Geef je kleintje een bekertje met water om tussendoor eens te drinken. Tussen 8 en 9 maanden begint je baby te kauwen. Het fruit kan dan wat grover worden geplet met een vork. De stukjes fruit moeten wel altijd heel zacht zijn.

Welk fruit kies ik best?

Baby’s mogen elk soort fruit eten, op voorwaarde dat het goed gekookt en gemixt wordt. De vezels zijn daardoor beter verteerbaar. Je kunt beginnen met appel, maar peer is ook erg populair bij de allerkleinsten. Net als aardbeien, pruimen, perziken, meloenen, abrikozen, kweeperen, frambozen, enz.

Ook bananen zijn een goed idee, het voordeel van dit fruit is dat het rauw gegeten kan worden. Gewoon mixen met een beetje water en klaar! Wil je origineel uit de hoek komen met een fruitpap recept? Probeer dan eens avocado: een vrucht die rijk is aan goede vetten. Dit exotisch fruit is zeer vullend en hoeft ook niet gekookt te worden. Je kunt je kleintje ondertussen ook kennis laten maken met sinaasappel, clementine en pompelmoes.

Het heeft geen zin om suiker aan de fruitpap toe te voegen. Niet alleen zal deze toevoeging de lekkere smaak van het fruit onnatuurlijk maken, je baby kan ook snel gewend raken aan de zoete smaak van suiker. Net daarom is het belangrijk om hem eerst groentepap te leren eten. Anders is de kans groot dat je kleintje een voorkeur heeft voor de zoete smaak van fruit en hij minder zin zal hebben in groenten! Lees ons artikel over starten met vaste voeding voor meer informatie.

Tip: je kunt de fruitpap dikker maken met Olvarit ontbijtgranen. Deze zijn aangepast volgens de leeftijd van jouw baby en zijn gemaakt met pure ingrediënten, zonder toegevoegde suikers of zout. Ze bevatten enkel van nature aanwezige suikers.