Wanneer begin je met vaste voeding voor je baby?
Veel mama’s kunnen niet wachten tot hun baby's hun eerste eetervaringen hebben met andere soorten voedingsmiddelen dan moedermelk. Geef je al enkele maanden borstvoeding? Dan is je baby misschien wel klaar voor een volgende stap. Het begin van een groot avontuur voor hem én voor jou: vaste voeding. Maar wanneer laat je je baby best kennismaken met zijn eerste hapjes? Hoe weet je of je kindje er klaar voor is? Hier zijn de antwoorden op jouw vragen.
Vanaf welke leeftijd begin ik met vaste voeding?
Over het algemeen beginnen baby's met vaste voeding te eten tussen de 4 en 6 maanden oud. Wanneer iemand precies klaar is voor zijn eerste hapjes verschilt van kind tot kind. Elke baby heeft zijn eigen ritme en zal zelf duidelijk proberen maken wanneer hij iets anders dan melk wil proeven. Ouders weten meestal hoe ze deze kleine signalen kunnen herkennen. Geef je borstvoeding? Dan is het aangeraden om nog even te wachten met vaste voeding tot jouw kindje 6 maanden oud is. Dit om te voorkomen dat je melkproductie afneemt. Aarzel in ieder geval niet om advies te vragen aan jouw kinderarts voordat je aan dit avontuur begint.
Tussen 4 en 6 maanden worden de voedingsreflexen van een baby meer bewuste mondbewegingen. In deze periode leert jouw baby gepureerde voeding te eten met een lepel. Denk eraan dat deze maaltijden nog geen vervanging zijn van moedermelk. Dat blijft immers de hoofdvoeding van jouw baby tot hij 6 maanden oud is. De vaste voeding is vóór deze leeftijd slechts een proefhapje. Vaste voeding is echter wel noodzakelijk vanaf 6 maanden. Borstvoeding of opvolgmelk zijn dan niet langer voldoende om aan de voedingsbehoeften van jouw baby te voldoen.
Welke signalen tonen dat mijn baby klaar is voor vaste voeding?
Sommige baby's eten al vanaf 4 maanden graag vaste voeding. Anderen tonen hun nieuwsgierigheid naar deze maaltijden pas als ze 5 of 6 maanden oud zijn. Begin in ieder geval niet met vaste voeding voor je kindje 4 maanden oud is! Tot die leeftijd kan je baby enkel vloeistoffen verteren, omdat zijn spijsverteringsstelsel nog onvoldoende ontwikkeld is.
Deze signalen kunnen erop wijzen dat jouw baby klaar is voor een gevarieerder menu:
1. Hij zit rechtop
Vaste voeding eten, betekent dat je kleintje moet rechtop kunnen zitten. Je kunt je baby op de schoot zetten of in een geschikte stoel. Het belangrijkste is dat hij zijn maaltijd goed kan doorslikken en zich op zijn gemak voelt.
2. Hij vraagt om meer eten
Een van de tekenen dat jouw kindje klaar is om vaste voeding te eten is wanneer hij vraagt naar meer eten. Lijkt je baby altijd honger te hebben of nooit vol te raken? Melk is dan waarschijnlijk niet meer genoeg voor hem. Je merkt dit misschien ook als hij na het drinken van een volle fles nog steeds om melk vraagt.
3. Hij wordt 's nachts wakker
Jouw baby heeft honger en wordt er 's nachts wakker van. Hij kan ook op zijn vuist beginnen sabbelen omdat hij gewoon ergens wilt op kauwen. Maar vooral: hij is erg geïnteresseerd in wat er op jouw bord ligt!
Enkele tips voor je eraan begint
- Een van de beste manieren om met vaste voeding te beginnen, is door jouw baby naast jou te laten zitten terwijl je met het hele gezin aan het eten bent. Imitatie is een belangrijke factor in de ontwikkeling van een kind.
- Krijgt je baby zin in vaste voeding? Dat is zeer goed! Hij of zij zal binnenkort in staat zijn om te eten als een grote jongen of een groot meisje als je een goed voedingspatroon invoert. Dit is echter geen reden om te stoppen met melk te geven. Tot 6 maanden blijft moedermelk de hoofdvoeding voor jouw baby.
- Houd er rekening mee dat vaste voeding geleidelijk en natuurlijk moet geïntroduceerd worden. Als je baby nog maar 4 maanden oud is, dwing hem dan niet. Laat hem z’n tijd nemen en let op de signalen in zijn ontwikkeling!
Enkele ideeën voor recepten van vaste voeding
Heeft je baby vaste voeding ontdekt? Er zijn een heleboel gerechten die zijn kleine smaakpapillen kunnen wakker maken! Enkele suggesties:
- zelfgemaakte gerechten, zoals bloemkoolpuree voor de lunch of het avondmaal, of ingemaakte peren als tussendoortje.
- gezonde en evenwichtige maaltijden of tussendoortjes, zoals maaltijden van Olvarit met pastinaak, wortel of banaan.