Voeding

Tips voor de nachtvoeding

Nachtvoedingen en gebroken nachten horen bij het hebben van een kindje. Ook na 6 maanden komt het helaas nog vaak voor dat kindjes niet de hele nacht doorslapen. Waarom is de nachtvoeding zo belangrijk? En hoe vul je deze nachten het beste in voor jou en je kindje?

De nachtvoeding: waarom, wanneer en hoe?

  • Meer rust, minder stress.
    Bij borstvoeding zorgt het hormoon prolactine voor de aanmaak van moedermelk. ’s Nachts wordt er meer prolactine aangemaakt. Daarom zijn nachtvoedingen een goede stimulans voor je melkproductie. Naast de melkproductie zorgt prolactine samen met het hormoon oxytocine voor een positieve bijdrage aan jouw rust, diepe slaap, uitgerustheid en zorgzaamheid. Zo heeft de nachtvoeding ook op jou een positief effect terwijl je borstvoeding geeft! En die momenten samen zijn ook erg speciaal. De wereld om jullie heen slaapt en jij en je kleine zijn helemaal samen.
  • Groei.
    Een babybuikje is klein en daarom kunnen baby’s nog geen grote hoeveelheden drinken. Ze drinken dus kleine beetjes, maar wel vaker op een dag. Door dit ritme blijft de suikerspiegel stabiel. 
  • Geruststelling.
    Je kindje wil zich continue veilig voelen. Ook midden in de nacht. Een baby voelt intuïtief aan dat alleen zijn ‘gevaarlijk’ is. En dus kan je kindje ’s nachts een intuïtieve check doen of hij nog wel veilig is. Heeft je kindje nog honger? Dan is borstvoeding of een flesje opvolgmelk op dit moment heel fijn. 

Handigheidjes in de nacht

De nachtvoeding kan soms best vermoeiend zijn, zeker als je meerdere malen in de nacht borstvoeding geeft. Borstvoeding is de beste voeding, maar mocht jouw kindje in de nacht een flesje opvolgmelk krijgen, dan is een goede voorbereiding het halve werk. Zet de volgende dingen naast je bed om het jezelf zo aangenaam mogelijk te maken:

  • Een thermosfles met (vooraf gekookt) heet water.
  • Een flesje met de juiste hoeveelheid koud water voor de juiste temperatuur.
  • Een bakje afgemeten Nutrilon Opvolgmelk.

    Raadpleeg altijd de meest actuele bereidingswijze op onze Nutrilon verpakkingen. Per Nutrilon variant kan de bereidingswijze en dosering verschillen.

Waar geef jij de nachtvoeding?

Het voedingsmoment in de nacht is een hele belangrijke. Maak dit moment zo fijn mogelijk voor jou en je kindje en zorg voor een vaste routine.

  • Veel ouders voeden hun kindje in hun eigen bed. Door je baby in je eigen bed te voeden, rust je zelf ook nog wat uit. Maak het veilig, bijvoorbeeld door zittend op bed te voeden.
  • Creëer een fijne plek in de kinderkamer waar je de nachtvoeding kunt geven, waarna je je kindje weer lekker in zijn eigen bedje kan leggen.
  • Andere plekken in huis voor een nachtvoeding komen minder vaak voor, maar kunnen natuurlijk ook. Zolang het plekje schemerig, zacht, warm en veilig voelt (met zo min mogelijk prikkels) kan het goed werken. Een vaste routine voor je kindje is het beste.

Gouden tips om je kindje te helpen doorslapen

Helaas slapen de meeste baby’s niet de hele nacht door. Deze tips kunnen je helpen om je kindje te laten doorslapen.

  • Wist je dat oogcontact je kindje kan stimuleren om wakker te blijven? Probeer eens om minder oogcontact te maken als je je baby in bed legt. Die kleine is namelijk dol op jouw aandacht en zal door interactie langer wakker blijven.
  • Houd een slaapdagboekje bij om te ontdekken welke routines werken of wat je zou kunnen veranderen.
  • Als je kindje groeit en actiever wordt, dan kan de behoefte naar voeding ook veranderen. Zo kun je proberen om overdag meer voeding te geven, bijvoorbeeld een extra fruitportie.

KOAG/KAG – nr. 379-1119-4550