Hoe start je met vaste voeding?

Borstvoeding is essentieel tijdens de eerste levensmaanden van jouw baby. De WHO beveelt dan ook aan om tot 6 maanden enkel borstvoeding te geven aan je kleintje. Z’n spijsverteringsstelsel is immers speciaal ontwikkeld om in die periode melk goed te verteren. Je baby krijgt hierdoor de essentiële voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft om te groeien. Maar tussen 4 en 6 maanden komt het moment om wat variatie te brengen in het menu van jouw baby en stilaan vaste voeding te introduceren. Een belangrijke nieuwe stap in het leven van jouw kindje! Dankzij fruit- en groentepapjes went hij snel aan veel nieuwe smaken. Maar hoe begin je hieraan en met welke voedingsmiddelen? We geven je enkele tips om de introductie van vaste voeding zo goed mogelijk aan te pakken.

Signalen dat jouw baby klaar is voor vaste voeding

Wanneer begin je nu best met vaste voeding? Wel, het is eigenlijk onmogelijk om hier een precieze datum op te plakken. Elke baby evolueert op z’n eigen tempo en het is belangrijk om dat tempo ook te respecteren. Sommige baby's zijn klaar voor de eerste fruit- of groentehapjes wanneer ze 4 maanden oud zijn. Anderen hebben meer tijd nodig. Net dat maakt deze nieuwe stap in het leven van jouw baby zo avontuurlijk!

Moedermelk blijft gedurende deze tijd dan wel nog steeds de belangrijkste voeding voor jouw kindje, vanaf 6 maanden is melk echter niet meer voldoende om in zijn behoeften te voorzien. Variatie brengen in zijn voeding door middel van vaste voeding wordt op een bepaald moment dus noodzakelijk. Zeker wanneer je merkt dat je kindje ineens moeite heeft om de hele nacht door te slapen. Hij heeft dan waarschijnlijk honger, aangezien melk alleen niet meer genoeg is om z’n buikje voor zoveel uren te vullen.

Er zijn ook andere signalen die aantonen dat jouw baby klaar is voor vaste voeding. Als hij op zijn vuistje begint te sabbelen, bijvoorbeeld. Of wanneer jij aan het eten bent en hij geïnteresseerd is in het voedsel dat op jouw bord ligt. Als je denkt dat jouw baby klaar is om met de eerste hapjes te beginnen, aarzel dan niet om bij jouw kinderarts bevestiging te vragen. Hij kan je adviseren en je meer informatie geven over de introductie van vaste voeding bij je baby.


Hoe start je met vaste voeding?

Het wordt niet aangeraden om je baby vaste voeding te geven vóór 4 maanden. Vanaf 6 maanden wordt vaste voeding dan weer wél noodzakelijk, aangezien borstvoeding of flesvoeding alleen niet meer voldoende is voor de baby. Als je borstvoeding geeft, wacht je best met vaste voeding tot jouw baby 6 maanden oud is. Zodra je hem vaste voeding gaat geven, neemt je melkproductie immers af omdat je baby minder drinkt. Lees hier meer over vaste voeding combineren met borst- of flesvoeding.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat kinderen die rond de 6 maanden beginnen met een gevarieerd voedingspatroon, meer kans hebben om een gezond en veelzijdig voedingspatroon aan te nemen als ze ouder zijn. Het is dus een goed idee om van in het begin te zorgen voor een evenwichtig voedingspatroon. Kinderen houden over het algemeen dan wel vooral van zoete smaken, zoals die van fruitpappen, maar je kan beter beginnen met gepureerde groenten om zo z’n smaak voor hartige voedingsmiddelen te ontwikkelen.


Tussen 4 en 6 maanden veranderen de voedingsreflexen van je baby geleidelijk in bewuste mondbewegingen. Deze leeftijd is dus een "gevoelige" periode: je moet je baby leren gepureerde voeding te eten met een lepeltje. Begin met een puree van slechts één groente, bij voorkeur eentje met een milde smaak. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor wortel, pompoen, doperwten of broccoli. Varieer in smaken door verschillende purees te bereiden.

Pas daarna kan je ook fruitpapjes opnemen in het menu van je kleintje. Begin met een papje van banaan, mango, appel of peer. Wat later kan je de smaken combineren om zijn ‘smaakportfolio’ uit te breiden. Wist je dat je baby soms 10 tot 15 keer hetzelfde eten moet proeven om zijn smaakpapillen goed te ontwikkelen en hem te laten wennen aan bepaalde smaken? Afwisseling en herhaling zijn de sleutels tot een zachte overgang naar vaste voeding.

Zijn de eerste stappen in het avontuur van vaste voeding succesvol verlopen? Vanaf 6 maanden kan je jouw baby gepureerd vlees, vis of een vegetarisch alternatief, eieren of peulvruchten aanbieden. Door de toevoeging van eiwitten krijg je een complete maaltijd die goed aansluit bij de behoeften van je baby.

Vlees en vis

Praktische tips om met vaste voeding te starten

Wil je dat jouw baby geïnteresseerd raakt in vaste voeding? Hier zijn een paar tips:

  • Betrek jouw baby bij de eetmomenten van het hele gezin, zelfs als hij alleen maar kan observeren. Zo wek je zijn interesse. Maak af en toe fruit- of groentepapjes klaar terwijl hij meekijkt. En laat hem een beetje proeven met het puntje van een lepel!
  • Dring niets op, en vooral niet de hoeveelheid! Je baby moet beslissen hoeveel hij wilt proeven van het lepeltje dat je hem geeft. Geleidelijk aan zal hij meer willen en de gewoonte krijgen om grotere happen door te slikken. Spuwt hij soms eten uit? Geen probleem! Het maakt deel uit van zijn leerproces. Hij moet ook nog de spieren in zijn mond ontwikkelen, waardoor hij telkens beter en beter zal beginnen kauwen.
  • Om je baby te helpen eten als een grote jongen of groot meisje kies je best een lepel die past bij de grootte van zijn mond en flexibel is, bijvoorbeeld eentje van plastic of rubber. Kinderen verkiezen deze lepeltjes en bovendien beschermen ze ook het tandvlees en de groeiende tanden.
  • Zorg er altijd voor dat de maaltijd een moment van plezier en ontspanning is. Jouw kindje zal zich beter kunnen concentreren op de smaken die hij ontdekt en op de bewegingen die hij moet maken om te slikken wanneer hij rustig kan eten. Kleine tip: stop de lepel niet meteen in de mond van je baby. De indruk dat hij een vreemd voorwerp in de mond krijgt of de geur van een nieuwe smaak kan hem bang maken. Het is daarom beter om de lepel voor z’n mond te houden. Zo houdt jouw kleintje de controle over wanneer hij afhapt en kan hij het eten gemakkelijk met zijn tong terug naar buiten duwen.
  • Onthoud dat in deze kostbare tijd moedermelk of flesvoeding de hoofdvoeding van jouw baby blijft!

Ken jij het 5 Stappen Hapjesplan al?

Met ons 5 Stappen Hapjesplan houd je makkelijk bij hoe je baby went aan nieuwe smaken, texturen en variaties. Succes!

Op zoek naar ideeën?

Ontdek onze menu’s voor baby’s.


Voedingsschema's