Wat is CLUSTERVOEDEN?

Als je baby op een bepaald moment van de dag onrustig is, veel huilt en vaak wil drinken, noemen we dat clusteren of clustervoeden. Er zit dan veel minder tijd tussen de voedingen dan op de rest van de dag. Clusteren is een normaal verschijnsel bij kinderen die borstvoeding krijgen.

Ritme van je baby

De ene baby laat altijd ’s ochtends wat kortere tijd tussen de voedingen, de andere ‘s nachts, maar de meesten doen dit aan het einde van de middag of het begin van de avond. Hoe lastig dit clusteren soms ook in te passen is, je kunt er maar het beste aan toegeven. Dit gaat ook wel weer voorbij. Houd het ritme van je baby aan en probeer zelf zoveel mogelijk rust te nemen. Probeer de routine op de dag erop aan te passen. Ga bijvoorbeeld wandelen of boodschappen doen op de momenten dat je baby langere tijd tussen de voedingen laat. En op momenten dat je kind vaker wil drinken, neem je tussen de voedingen de rust op de bank met een kop thee en een tijdschrift of boek. Leg je baby bij het clustervoeden lekker tegen je aan, neem samen rust en voed zodra je baby erom vraagt.

Is het honger?

Clustervoeden is niet alleen een kwestie van honger stillen maar ook het bieden van geborgenheid en huid-op-huid contact. Allemaal van belang voor de ontwikkeling van je baby. Je kind geeft zelf aan wanneer er een voeding nodig is en wanneer het genoeg heeft gedronken. Als je meegaat in de behoefte van je kind, voed je op verzoek. Je melkproductie past zich vanzelf aan. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je kind te weinig of juist teveel voeding krijgt. Zo lang je baby groeit, verder tevreden is en voldoend poep- en plasluiers heeft, produceer je echt voldoende moedermelk.

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!