SYNBIOTICA

Synbiotica zijn een combinatie van prebiotische vezels (vezels die van nature in voedingsmiddelen voorkomen) en probiotica (goede bacteriën). Samen ondersteunen ze gebalanceerde darmmicrobiota, wat weer van belang is voor bijvoorbeeld het immuunsysteem. Een disbalans in de darmmicrobiota kan ontstaan door een keizersnede, het gebruik van antibiotica of als allergieën in de familie voorkomen.

Voeding voor de weerstand

Borstvoeding speelt een belangrijke rol bij de opbouw van de darmmicrobiota. Prebiotica en probiotica in borstvoeding, en met name de combinatie van deze twee (synbiotica), spelen een rol.

Prebiotica en de darmmicrobiota

Prebiotica zijn vezels die van nature in voedingsmiddelen voorkomen. Ze zitten bijvoorbeeld in knoflook, ui, prei, asperges, witlof en artisjokken. Niet echt producten die de eerste maanden op het menu van je baby staan. Maar: ook moedermelk bevat prebiotische vezels . Deze prebiotische vezels ondersteunen de groei en activiteit van goede bacteriën in de darm. Daar zorgen ze ervoor dat goede darmbacteriën beter kunnen groeien. Dat is goed nieuws voor de opbouw van de darmmicrobiota en de weerstand van je baby na de geboorte.

Probiotica en het darmmicrobiota

Probiotica zijn zogenoemde goede bacteriën, die helpen bij de opbouw van gunstige darmmicrobiota. Dat is weer goed voor de weerstand van je baby. Het zijn levende bacteriën die in verschillende producten zitten en die ook levend de darm kunnen bereiken en daar intact blijven. Ze zitten bijvoorbeeld in yoghurt en melkdrankjes, en van nature ook in moedermelk. De probiotica Bifidus Breve is hier een voorbeeld van, dit is een bacteriestam die intact blijft in de darm.

Synbiotica: pro- en prebiotica versterken elkaar

Als prebiotica en probiotica samen in een product zitten en elkaars werking ondersteunen, dan noemen we dit “synbiotica”. Ze versterken elkaar: de prebiotica vormen in de darmen de voedingsbodem voor de probiotica. Een mooie vorm van samenwerking!