EERSTE KERST met je baby

Kerst is het familiefeest bij uitstek: het moment om quality time met de familie door te brengen, lekker te eten en alle typische kerstdingen uit de kast te trekken. Waar sommige families met Sinterklaas cadeautjes geven, liggen de pakjes bij andere families juist onder de kerstboom.

Waar vier je kerst met een kleine

Eigenlijk bepaal je dit zelf: doe waar jij je goed bij voelt. Er zijn heel veel mogelijkheden. Wij geven je 5 ideeën!

1: Organiseer een kerstdiner bij jullie thuis
Als iedereen een deel van het koken voor zijn rekening neemt en jullie ruimen achteraf met zijn allen op scheelt dit in het werk voor jullie. Maar het handigste is nog dat je thuis alles wat je kleine nodig heeft gewoon voor handen hebt! Je kleine kan naar zijn eigen bedje op het moment dat het tijd is en je hoeft hem niet wakker te maken voor vertrek.

2: Organiseer een kerstontbijt, lunch of brunch, in plaats van een diner
Door een kerstontbijt, lunch of brunch te organiseren vind de gezelligheid eerder op de dag plaats. Zo kan je kleine meer aanwezig zijn tijdens de festiviteiten terwijl je ’s avonds alle tijd hebt om hem op tijd naar bed te brengen. Ideaal!

3: Ga gezellig kerst-dineren
Ook met een baby kun je gezellig kerst-dineren bij anderen. Neem die dingen die je nodig denkt te hebben gewoon mee en vergeet niet een campingbedje of slaaptentje mee te nemen! Zo kun je de baby op tijd naar bed brengen. Wanneer het dan tijd is om te vertrekken kun je hem wakker maken. De kans is groot dat hij in de auto zo weer in slaap valt.

4: Blijf logeren na het kerstdiner
Je kunt natuurlijk ook bij vrienden, familie, in een hotel of gehuurd huisje of appartement blijven slapen. Heel handig als de reistijd langer is dan waar je ’s nachts zin in hebt of als je sowieso niet wil rijden ’s nachts. Je baby kan dan op tijd zijn campingbedje of slaaptentje in, zodat zijn slaapritme niet verstoord raakt en jij kunt genieten van een gezellig kerstdiner. Vergeet ook je babyfoon niet!

5: Knus samen
Nu je kleine er is, kan het zijn dat je liever tijd met je gezinnetje doorbrengt dan met anderen. Als je normale plannen afzegt, kun je samen genieten. Een gezellig kerstontbijt, lekkere winterwandeling en daarna opwarmen met een hapje en drankje. Dit alles in de vertrouwde omgeving van jou en je kleine.

Het kerstdiner van je baby

Eten speelt vaak een centrale rol tijdens de kerstdagen. Voor veel mensen is dit het moment om groots uit te pakken met chique en originele gerechten en lang tafelen. Het voelt daarom misschien raar dat je voor je kleine geen speciaal kerstdiner hebt.

Vergeet alleen niet: wat voor ons heel normaal is qua eten, is voor je baby al heel speciaal. Voor je kleine is het belangrijker om stap voor stap nieuwe smaken te leren kennen en zijn voedingspatroon te ontwikkelen, dan om bij zijn eerste kerst een luxueus vijfgangen diner te eten. Dit komt later wel!

En met al die drukte om hem heen is het fijn dat zijn eten wel op hetzelfde moment en in vertrouwde vorm komt. Dit biedt je kleine een beetje houvast in een hectische feestmaand.

Natuurlijk zijn er binnen het ontwikkelende voedingspatroon van je kleine ook leuke kerstmaaltjes mogelijk. Kijk hier voor enkele recepten die je kleine helpen én goed passen bij het kerst diner.

Kerstboom en kerstcadeaus

Of het nu een echte kerstboom, een versierde dennentak of een kunststofboom is: een beetje kerstversiering brengt je huis zo in kerstsferen. De komst van je kleine kan ervoor zorgen dat je even wilt denken over wat voor jou de juiste keuze is.

Kerst betekent nu nog weinig voor je baby, waardoor een kerstboom voor hem misschien overbodig is. Maar de mooie lampjes en glinsterende ballen kunnen hem wel mateloos fascineren en uren kijkplezier geven.

Tip: beweegt je kleine al wat meer? Houdt hem dan goed in de gaten rondom de boom. Kerstballen kunnen niet alleen hard of breekbaar zijn, er kunnen ook scherpe randjes zijn waaraan je kleine zich kan bezeren.

Net als bij Sinterklaas geldt voor kerst dat je baby geen cadeautjes verwacht. Maar dit maakt het niet minder leuk om een paar pakjes onder de boom te leggen. De inhoud is voor je kleine nog niet zo belangrijk, dat knisperende inpakpapier is al een feest op zich. Een leuke knuffel of een praktisch cadeau, alles is goed.

Een voorbeeld van een fijne kersttraditie is je kleine ieder jaar zijn eigen kerstbal laten kiezen, om deze dan samen in de kerstboom te hangen. Misschien is hij zich hier nu nog niet bewust van en kies jij meer dan hij, maar hoe mooi is het als hij op zijn 10e ook 10 eigen kerstballen heeft?

Een kerst outfit

Voor een kerstdiner trekken de meeste mensen hun mooiste, vaak nieuwe outfit uit de kast. En je kleine? Hij zal zijn eerste kerst sowieso het stralende middelpunt van ieders aandacht zijn.

Een nieuwe, mooie outfit kan natuurlijk altijd. Zeker met kerst. Maar er zijn wel een paar puntjes om over na te denken. Hou het eenvoudig zodat het verschonen van luiers geen uren durende klus wordt of de outfit geruïneerd is bij het eerste beetje spuug. En bedenk ook dat hij het maar 1 kerst aan kan. Volgend jaar is hij er al lang en breed uitgegroeid.