Voor het eerst naar het KINDERDAGVERBLIJF

Ga je weer aan het werk? Dan kies je misschien voor een kinderdagverblijf. Het is niet makkelijk om je kleintje los te laten en de zorg voor hem uit handen te geven. Hoe zorg je dat je kindje ontspannen naar het kinderdagverblijf gaat en snel went?

Een kinderdagverblijf kiezen

Kinderdagverblijven vangen kindjes van 0 tot 4 jaar op. Het is belangrijk om een dagverblijf te kiezen die het beste bij jou en je kindje past. Tijdens het intakegesprek geef je aan wat je wensen zijn en maak je duidelijke afspraken met de gediplomeerde leidsters die je kindje gaan verzorgen. Als je weet dat je baby in goede handen is, kun je hem met een gerust hart achterlaten.

Crècheboek

De meeste dagverblijven hebben een crècheboek. Daarin wordt alles bijgehouden wat er op een dag gebeurt. Het is leuk voor jou om aan het einde van de dag te lezen wat je kleintje allemaal heeft meegemaakt. En je weet meteen of hij goed heeft gegeten en geslapen. Als je kindje een beetje verkouden is of een prikje heeft gehad, kun je dat ook opschrijven. De leidsters kunnen daarmee rekening houden.

Wennen

Zowel voor jou als je kindje is het spannend om de eerste keer naar het kinderdagverblijf te gaan. Laat je kindje daarom op tijd wennen, zodat hij zich daar veilig voelt. Het is verstandig om zelf een keertje mee te gaan wennen. Zo krijg jij meteen een goede indruk van het kinderdagverblijf. Ook kun je de leidsters laten zien hoe jij je kindje voedt, verschoont, verzorgt en op bed legt. Laat je kleine een vertrouwd speeltje, knuffeltje of speentje meenemen. Dan kan helpen om zich op zijn gemak te voelen.

Nieuwe indrukken

Bouw het wennen geleidelijk op. In het begin zijn alle nieuwe indrukken en nieuwe kindjes best vermoeiend voor je kleine. Probeer zelf te ontspannen, want je brengt je eigen spanning gemakkelijk over op je kindje. Sommige kindjes wennen sneller aan nieuwe mensen en omgevingen dan anderen. Realiseer je dat dreumesen vaak meer eenkennig zijn dan baby’s van een half jaar. Laat je niet uit het veld slaan als je kindje in het begin toch moet huilen; waarschijnlijk gaat het snel over als je eenmaal weg bent.

Andere kindjes

Sommige kinderdagverblijven plaatsen alleen kindjes van dezelfde leeftijd in een groep, andere zetten kindjes van verschillende leeftijden bij elkaar. Kijk goed wat het beste bij jouw kleine past. Het omgaan met andere kindjes is erg belangrijk voor de sociale ontwikkeling van je kleine. Houd er rekening mee dat je kindje in het begin makkelijk een verkoudheid oppikt van al die andere kindjes. Maar zijn weerstand wordt daar uiteindelijk wel beter door.