5 keer de WEERSTAND van je kindje VERHOGEN op vakantie

Voor het eerst met de handjes in het zand of met de voetjes in de zee. De hele dag knuffelen en samen zwemmen. De eerste vakantie met je kleintje is niet alleen leuk en gezellig, het vergroot ook de wereld van je kindje en dat is goed voor de opbouw van zijn weerstand.

Voor de geboorte zat je baby veilig en beschermd in je baarmoeder. Jouw immuunsysteem beschermde tegelijkertijd jou en je kindje. Na de geboorte is je baby aangewezen op zijn eigen immuunsysteem en moet hij zijn weerstand opbouwen. Maar wat kun je doen om deze opbouw te ondersteunen?

Laat je kindje de wereld om zich heen ontdekken! Een vakantie met elkaar is daar een perfect moment voor: een andere omgeving met vreemde stoffen en nieuwe ervaringen. Door contact met de buitenwereld leert het immuunsysteem van je kindje om te gaan met deze vreemde stoffen. Zo kan zijn immuunsysteem stapje voor stapje weerstand opbouwen.

We geven je 5 voorbeelden die kunnen helpen om het immuunsysteem van je kindje te laten groeien, terwijl jullie gezellig op vakantie zijn.

1. Extra veel knuffeltijd

Welke ouder vindt het niet heerlijk om veel met zijn kindje te knuffelen. Op vakantie heb je daar extra veel tijd voor. Niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je kindje. Veel knuffelen is namelijk niet alleen goed voor de band tussen jullie, het is ook goed voor de weerstand van je kindje. Door het lichaamscontact komt je baby volop in aanraking met goede bacteriën die jij bij je draagt. Een win-win situatie dus!

2. Buitenspelen

Hoe heerlijk is het om op vakantie de hele dag buiten te zijn. Midden in de natuur of bijvoorbeeld op het strand. Ontspannend en rustgevend voor jou, en goed voor de opbouw van de weerstand van je kindje. In de natuur komt hij namelijk in contact met nieuwe stoffen zoals (gras)pollen, zand en water. Het is helemaal niet zo heel erg als je kindje een beetje vies wordt. Dit kan helpen zijn immuunsysteem de goede en slechte stoffen te leren herkennen en alleen bij slechte stoffen in actie te komen.

3. Vitamine D

Frisse buitenlucht is gezond voor je kindje. Buiten maakt het lichaam namelijk vitamine D aan. Vitamine D helpt bij de opbouw van sterke botten en heeft ook een positieve invloed op het immuunsysteem van je kindje.
Tip: Als jullie veel buiten zijn op vakantie, dan is het goed om je kindje te beschermen tegen de schadelijke uv-straling van de zon. Hoe dichter je bij de evenaar bent, hoe groter de zonkracht is en hoe meer bescherming je kindje nodig heeft. Ook in de bergen is de zonkracht groter.

Met deze ‘smeertips’ bescherm je je kindje voldoende tegen de zon:

  • Om het huidje van je kindje te beschermen is het verstandig om een hoge beschermingsfactor te gebruiken (minimaal factor 30).
  • Om de zonnebrandcrème goed in te laten trekken, kun je je kindje het beste een half uur voordat hij naar buiten gaat al insmeren.
  • Vergeet de plekjes achter de oortjes, bovenop de voetjes en het randje rondom het zwembroekje/zwempakje niet mee te nemen.
  • Als je hem minimaal om de 2 uur insmeert, blijf je het huidje voldoende beschermen tegen de zon. Vooral als hij met zand of water speelt kan het goed zijn om hem een extra keertje in te smeren.
  • Je kunt de hoofdhuid extra beschermen met een hoedje of een petje.
  • Zoek regelmatig samen de schaduw op en vermijd de zon wanneer zij het sterkst is: tussen 12 en 3 uur in de middag.

4. Grabbelen en sabbelen

Van knuffels, speelgoed tot zijn eigen vuistje. Door dingen aan te raken of in zijn mondje te stoppen ontdekt je kindje de wereld om zich heen. Door te grabbelen en te sabbelen komt je baby in contact met nieuwe stoffen en dit kan helpen zijn weerstand te ontwikkelen. Ook op vakantie kun je dit stimuleren door bijvoorbeeld een tastbox te maken: een bak waarin je allerlei leuke dingetjes stopt. Spelenderwijs komt je kindje zo in contact met allemaal nieuwe sensaties.  

Tip: Om ervoor te zorgen dat je kindje geen kleine of gevaarlijke dingen te pakken krijgt (zoals knikkers of insecten), is het goed om bij hem te blijven tijdens zijn ontdekkingstocht :-)

5. Kruipen

Het hangt van de leeftijd van je kindje af, maar voordat je het weet gaat hij al kruipend op onderzoek uit. Zijn wereld wordt steeds groteren er zijn genoeg nieuwe dingen te ontdekken. Ook dit is goed voor de weerstand van je kindje, ook al is de vloer van je hotelkamer, huisje of tent niet heel schoon. Zo kan zijn immuunsysteem leren dat huisstof onschuldig is.