HERSEN­ONTWIKKELING 4-6 mnd

De hersenen van je kindje ontwikkelen zich in een verbazingwekkend tempo. Daardoor kan hij elke dag nieuwe dingen leren.

De ontwikkeling van je baby´s hersenen: 4 tot 6 maanden

De hersenen van je kindje ontwikkelen zich in een verbazingwekkend tempo. Daardoor kan hij elke dag nieuwe dingen leren. En als je kindje jou ziet praten met andere mensen, ontwikkelt hij ook zijn emotionele kant. Nog steeds zijn jouw aanmoedigingen heel belangrijk. Geef hem bijvoorbeeld kleurrijk speelgoed om naar te kijken en mee te spelen, zing leuke liedjes en trek grappige gezichten. Om goed te kunnen groeien, heeft je kindje natuurlijk wel de juiste voedingsstoffen nodig. Die krijgt hij in deze fase nog altijd binnen via borstvoeding.

Elke dag nieuwe ontwikkelingen voor je baby

Je kindje begint de wereld om zich heen steeds beter te begrijpen. Dat maakt deze periode heel bijzonder. En nu zijn hersenen zo in ontwikkeling zijn, begin jij meer van zijn karakter te zien. Misschien ontdek je ook ineens een ondeugende kant! Je baby begint ook emoties beter te bevatten. Zo kan hij verschillende tonen in jouw stem horen. En daarnaast ontdekt hij gaandeweg ook wat jouw lach, fronsen en gezichtsuitdrukkingen betekenen.

Leren hoe de wereld in elkaar zit

Als volwassenen vinden we heel veel dingen vanzelfsprekend. Maar dat is niet van de ene op de andere dag zo gekomen. Wist je bijvoorbeeld dat het 6 maanden duurt voordat je baby doorheeft dat iets dat hij ziet uniek is? Zijn herkenning en geheugen ontwikkelen zich in deze fase ook heel snel. Als je baby rond de 4 maanden oud is, kan hij jou herkennen in een volle kamer. Het duurt nu niet lang meer voordat hij andere bekende gezichten herkent. Of het nu opa of oma is, of zijn broer!

De eerste pogingen op weg naar echte woordjes

‘Wawaw’. ‘Baba’. Waarschijnlijk maakt je baby al verschillende geluidjes. Voor anderen lijken dit misschien gewone ‘babygeluiden’, maar voor je baby zijn het zijn pogingen op weg naar zijn eerste woordjes. Al deze ontwikkelingen de hele dag door zorgen ervoor dat je baby veel slaap nodig heeft. Maar zijn ontwikkeling stopt niet als het bedtijd is. Ook in zijn slaap groeien de hersenen van je kindje. Tijdens zijn slaap verwerkt hij namelijk al zijn avonturen, zodat hij daarna weer klaar is voor nieuwe ontdekkingen.

Goede voeding voor gezonde hersenen

De ontwikkeling van zijn hersenen kost je baby een boel energie. Dat vraagt om de juiste hoeveelheid voedingsstoffen. Die krijgt hij nu nog allemaal uit jouw moedermelk binnen. Borstvoeding is namelijk helemaal afgestemd op de voedingsbehoefte van je kindje, want hierin zitten onder andere de vetzuren ALA. Vanaf 4 maanden staat je kindje open voor nieuwe smaken. Daarom is dit een goede leeftijd om met de eerste hapjes te beginnen. Borstvoeding blijft tot 6 maanden de belangrijkste voeding voor je kindje. De eerste hapjes zijn tot 6 maanden uitsluitend bedoeld als extra moment tussen de borst- of flesvoeding. Overleg voor je begint altijd met het consultatiebureau.

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!