De ONTWIKKELING van je baby’s HERSENEN: 7 tot 9 maanden

Het is ongelooflijk wat je baby allemaal al kan in vergelijking tot een paar maanden geleden. De hersenen van je baby ontwikkelen zich supersnel. Dit is dus een hele geschikte tijd om je kindje kennis te laten maken met nieuwe dingen, zoals geluidjes, plaatjes, speelgoed, spelletjes, structuren en smaken.

Elke dag nieuwe dingen leren

De hersenontwikkeling van je baby gaat sneller dan wanneer ook in het leven van je kindje. Hij leert razendsnel nieuwe dingen en je zult je regelmatig verbazen over wat je baby allemaal al kan. Het geheugen van je kindje kan nog wel wat training gebruiken. Blijf dus eindeloos dingen herhalen, want zo leert je kindje van jou.

Heb je het gevoel dat je bespied wordt? Dat kan kloppen! Je baby wordt zich steeds bewuster van zijn omgeving. En wat is er dan leuker dan je papa of mama in de gaten houden? Geef je baby in deze periode veel kleurrijke speeltjes en vrolijke boekjes. Dat is goed voor de ontwikkeling van zijn oogjes en de hersenen. Hij leert namelijk vanzelf dingen herkennen. En geloof het of niet, maar na acht maanden is het zicht van je baby net zo goed ontwikkeld als dat van jou.

Ook het gehoor van je baby is volop in ontwikkeling. Als je elke dag een paar leuke kinderliedjes voor hem zingt, zul je zien dat hij daar steeds meer op reageert. Je kindje leert de melodie, het ritme en de woorden herkennen.

De emotionele ontwikkeling van je kindje gaat ook door. Rond zeven maanden zal hij stemmen gaan herkennen en erop gaan reageren. Door naar jou te kijken, pikt hij allerlei manieren van communicatie en emotie op. Hij leert vrolijke, verdrietige of boze gezichtsuitdrukkingen herkennen. En door samen boekjes te lezen, dingen aan te wijzen en ze te benoemen help je je baby om nieuwe dingen te leren.

Je baby leert nu echt communiceren. Hij gaat ja knikken of nee schudden als hij iets wel of niet wil. Het duurt dan waarschijnlijk niet lang meer voordat je voor de eerste keer ‘papa’ of ‘mama’ zult horen. Of iets wat daarop lijkt natuurlijk. En misschien krijg je binnenkort ook de eerste echte knuffel van je kindje, waarmee hij wil zeggen: ‘jij bent lief’!

Gezonde voeding voor gezonde hersenen

Nu de hersenontwikkeling van je baby hard gaat, is het belangrijk dat je baby goede voeding binnenkrijgt. Een belangrijk onderdeel van die gezonde voeding zijn de Omega-3 vetzuren, zoals ALA. Omega-3 vetzuren zitten in moedermelk. Maar je vindt ze ook in vette vis, zoals zalm, forel of makreel. Zet deze dus gerust op het menu van je kindje.

Gaat je baby op pad?

Het duurt vast niet lang meer voordat je baby kruipend of tijgerend de wereld gaat verkennen. Wil je weten wat je kunt verwachten als je baby groter wordt? Kijk dan op de pagina over lichamelijke ontwikkeling

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!