Het gewicht van je baby

Baby's zien er piepklein uit, maar het is verrassend hoe snel ze groeien! Het voedsel dat ze opnemen, is fundamenteel voor hun algemene fysieke en mentale groei. Het is dus belangrijk dat ze voldoende wegen.

Hoewel het gewicht van een baby erg kan variëren, hebben wij toch enkele algemene richtlijnen opgesteld voor de ontwikkeling van je baby. Als je nog vragen hebt over het gewicht en de ontwikkeling van je baby, kan je ons altijd contacteren.​​​​

​Wat is het 'goede gewicht' voor een baby?

Net als bij volwassenen heb je baby's in alle vormen en maten! Het gemiddelde geboortegewicht in België is 3 à 3,5 kg, en de meeste pasgeborenen wegen tussen 2,5 en 4,5 kg.

Hoeveel je baby weegt, hangt af van genetische factoren en je gezondheid en voeding tijdens de zwangerschap. Het is echter niet het belangrijkste hoeveel je baby weegt bij de geboorte, maar wel hoe snel hij bijkomt na de geboorte.

Gewichtsverlies na de geboorte

Elk kind volgt vanaf de geboorte een bepaald groeipatroon. Meestal is het eerste wat baby’s doen gewicht verliezen! Dit komt doordat het even kan duren vooraleer ze het drinken van melk gewoon raken. Als je bovendien borstvoeding geeft, moet je lichaam wennen aan het produceren van melk. Heel wat baby's verliezen tot 10% van hun gewicht in de eerste dagen na de geboorte. Na enkele dagen beginnen ze normaal weer te verzwaren.

De groei van je baby meten

De groei van je baby wordt bijgehouden op een percentielcurve. Of je baby nu klein of groot is, er wordt van hem verwacht dat zijn gewicht gestaag toeneemt en dat zijn percentielscore ongeveer gelijk blijft. Als de percentielscore van je baby erg laag of erg hoog is, wil dat niet zeggen dat hij te weinig of te veel weegt.

Zorg ervoor dat je regelmatig met je baby op controle gaat. De groei en gezondheid van je baby worden er nauwkeurig opgevolgd, en je kan bij de zorgverlener terecht met eventuele vragen of zorgen. 

Hoeveel moet mijn baby bijkomen?

Tijdens de eerste paar weken zal je baby waarschijnlijk ongeveer 175 tot 225 gram per week bijkomen. Als hij ongeveer zes maanden oud is, zal hij waarschijnlijk twee keer meer wegen dan bij de geboorte. Vanaf dan zal het gewicht geleidelijk aan trager toenemen.

De percentielcurves voor het volgen van de gewichtstoename zijn slechts richtlijnen. Normaal moet het gewicht van je baby binnen deze curve vallen, maar er is geen reden tot ongerustheid als dit eens niet het geval is. Deze afwijkingen kunnen veroorzaakt worden door een groeispurt, een ziekte, moeite met het overschakelen naar vaste voeding of gewoon door het verbranden van extra calorieën als je baby begint te kruipen. Praat met je kinderarts als je je zorgen maakt over de groei van je baby.