Nutricia baby

Darmkrampjes bij je baby: 6 tips tegen krampjes

Zo zielig als je baby krampjes heeft! Die opgetrokken beentjes, het harde huilen, het onrustig zijn. Gelukkig is het meestal niet echt iets om je zorgen over te maken, maar je wilt er wel alles aan doen. We hebben 6 tips voor je.

Darmkrampjes baby

Of je borstvoeding geeft of flesvoeding, bijna elke baby heeft in de eerste maanden van zijn leven zo nu en dan last van darmkrampjes. Dat komt doordat het maag-darmkanaal nog niet helemaal is volgroeid. Vaak komen de krampjes een half tot anderhalf uur na de voeding. Als ouder voel je je vaak machteloos als je merkt dat je baby darmkrampjes heeft.

Hoe herken je krampjes?

Darmkrampjes komen echt niet bij elke baby voor. Maar als ze ontstaan, is dat meestal in de eerste weken na de geboorte.

  • Je baby is dan onrustig, trekt veel de beentjes op, wordt knalrood en huilt ontroostbaar.
  • Meestal is dit een halfuur tot een uur na de voeding. Ook kan het zijn dat je kleine even in slaap valt, opeens wakker schrikt en dan huilt. 
  • Sommige baby’s ballen zelfs vuistjes en strekken hun lichaam helemaal.

Natuurlijk kan er ook iets anders aan de hand zijn. Maar als je baby verder gezond is, goed drinkt, plast en stoelgang maakt  en goed groeit, komen deze klachten meestal door krampjes. Lees hier meer over hoe je darmkrampjes kunt herkennen.

De oorzaak van krampjes

Bij de geboorte is nog niet alles in het lichaampje al helemaal “klaar”. Zo moeten de darmen zich nog wat verder ontwikkelen. Met name de darmmicrobiota moeten nog opgebouwd worden. Darmmicrobiotia is de naam voor alle micro-organismen zoals bacteriën die in de darm leven. En die bacteriën zijn daar nodig omdat de darmen nog niet “af” zijn, zijn ze wat gevoeliger en kunnen er krampjes ontstaan. Meestal gaan de krampjes op de leeftijd van 3 maanden vanzelf over.

Sommige baby’s zijn gevoelig voor scherpe kruiden, uien en koolsoorten in de voeding van de moeder. Deze ingrediënten hoef je niet bij voorbaat te beperken. Als je het idee hebt dat je baby met krampjes reageert op iets wat jij eet, laat de ‘boosdoener’ dan even weg. Probeer het na een tijdje wel weer te eten.

Wat je kunt doen tegen krampjes: 6 tips

Tip 1: Niet te gulzig laten drinken
Het is belangrijk dat je baby rustig aan de borst drinkt. Soms komt de melk wat te snel en drinkt je baby de eerste slokken daardoor wat snel. Dan wordt er lucht mee gehapt, en lucht geeft krampjes. Check of bij jou de melk erg snel vloeit. Kolf eventueel eerst een klein beetje voeding af, voor je de kleine aanlegt.

Tip 2: Neem de tijd voor de voeding
Gehaast borstvoeding geven lukt niet, punt. Neem de tijd, laat je baby af en toe even stoppen om daarna weer op nieuw aan te leggen. Hoe rustiger jij je erbij voelt, hoe beter.

Tip 3: Masseer het buikje
Masseer het buikje van je kind tijdens de krampjes door rondjes te wrijven met de klok mee. Dat geeft verlichting.

Tip 4: Draag in een draagzak
Je kind dragen in een draagzak of draagdoek tegen je borst, geeft rust. Je baby hoort jouw hart en dat werkt kalmerend. Bovendien ligt je kleine in een ronde houding. Dat vinden veel baby’s prettig. Een hangmatje werkt ook.
Wat veel baby’s ook lekker vinden, en tegen de krampjes werkt, is op de buik liggen op jouw arm of op jouw bovenbenen.

Tip 5 : Geef een warm bad
Geef je baby een lekker warm badje. De warmte ontspant en dat verzacht de pijn.

Tip 6: Fiets met de beentjes
Leg je baby op de rug en maak met de beentjes fietsbewegingen. Hierdoor kan je kleine windjes laten. En dat ontspant.

Er bestaan ook melken die speciaal ontwikkeld werden om kleintjes die last hebben van krampen, kolieken en constipatie te ondersteunen. Vraag je arts steeds  om advies voor je de melkvoeding van je kindje aanpast.

Venkel- of anijsthee tegen krampjes

Je leest of hoort het wel eens, dat venkelthee of anijsthee kan helpen de krampjes bij je baby te verlichten. Het is niet aan te raden om veel van deze thee te drinken als je borstvoeding geeft. Met deze thee krijg je ook bepaalde plantgifstoffen binnen. En dat heb je nu liever niet, want ook je baby kan ze dan binnenkrijgen via de moedermelk. Geef om die reden ook je baby geen theelepeltjes venkelthee of anijsthee.

Vraag het je pediater

De pediater luistert graag naar je verhaal en kan je helpen een goede oplossing te vinden voor de krampjes. Hij of zij vertelt je meer over voeding en adviseert je wat het beste werkt voor jouw kindje. Zodat het hopelijk snel weer beter gaat.

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE?