Heeft je baby last van darmkrampjes? Zo kan je de krampen verlichten

Darmkrampjes of kolieken bij een pasgeboren baby is niets ongewoon: het komt voor bij 20% van de baby’s en is erg onschuldig. De krampen kunnen twee of drie weken na de geboorte beginnen en verdwijnen meestal vanzelf na ongeveer drie maanden. Maar een huilende baby die last heeft van krampjes kan overweldigend zijn voor jou als ouder. Je voelt je in dat geval vaak radeloos. Lees onze tips om te weten hoe je krampen bij je baby kan verlichten.

Hoe herken je darmkrampjes bij je baby?

  • Je baby begint kort na de borstvoeding of zijn flesje te kronkelen.
  • Je baby lijkt buikpijn te hebben: hij trekt zijn knieën op naar zijn borst, is gespannen en huilt tot hij buiten adem is.
  • Je baby z’n gezichtje is helemaal rood en z’n buik is opgeblazen.

Een baby met kolieken kan al gauw twee of drie uur aan een stuk huilen. Als ouder weet je vaak niet meer wat te doen om je kleintje nog te troosten of te helpen, wat je zonder twijfel heel wat stress bezorgt. Dat komt dan nog bovenop de vermoeidheid die je al voelt als nieuwe mama of papa. Maar het goede nieuws is dat deze buikkrampen van je baby volledig onschuldig zijn. De groei en goede ontwikkeling van baby's worden hierdoor niet beïnvloed.

Oorzaak van darmkrampjes bij baby’s: verschillende hypothesen

Er is geen duidelijke of eenduidige oorzaak voor het ontstaan van kolieken bij baby’s. Er zijn wel een aantal verschillende hypothesen over zaken die deze hevige krampen kunnen veroorzaken.

  • Darmpjes in ontwikkeling? In het eerste levensjaar is het spijsverteringsstelsel van jouw baby nog erg gevoelig en volop in ontwikkeling. Studies hebben aangetoond dat de darmen van sommige baby's een grotere hoeveelheid bacteriën bevatten die de fermentatie van lactose (en daarmee dus ook de vorming van gas) bevorderen.
  • Te veel lucht in de darmen? Als je baby de neiging heeft om te snel te drinken, slikt hij mogelijk ook lucht in. Dat kan ervoor zorgen dat je baby veel lucht in zijn darmen krijgt. Als die lucht zich ophoopt, veroorzaakt dat krampen. Lees onze tips voor het bereiden van een flesje.
  • Een beetje angstig? Ook dit is een hypothese die soms naar voren wordt gebracht als het gaat over buikkrampen bij baby’s. Het kan hierbij zowel gaan om angst bij het kindje, dat wat tijd nodig heeft om zich aan te passen aan zijn of haar nieuwe leven, of om angstgevoelens bij de mama die de baby voelt en overneemt.
  • Een allergie voor koemelkeiwitten? Dit kan een verklaring zijn voor de krampjes van je baby, zeker wanneer andere familieleden een koemelkeiwitallergie hebben. Neem bij twijfel contact op met jouw kinderarts voor professioneel advies.
  • Verandering van melk? Moedermelk is de ideale voeding voor baby's. Elke verandering in de voeding kan krampen veroorzaken. Het duurt ongeveer twee weken voordat een baby aan een nieuwe melkvoeding gewend is.
  • De bereiding van de fles? Voeg eerst warm water toe en dan pas het melkpoeder, maar niet andersom. Dan loop je immers het risico dat het flesje te geconcentreerd is en dat kan buikkrampen veroorzaken. Lees onze tips voor het bereiden van een flesje.
  • Te veel melk? Als je je baby flesvoeding geeft, let er dan op dat je de juiste hoeveelheden gebruikt. Het aantal flesjes en de hoeveelheid melk die jouw kleintje nodig heeft, is onder andere afhankelijk van zijn gewicht en lengte. Als jouw baby meer melk drinkt dan aanbevolen, kunnen krampen optreden.

7 tips om darmkrampjes bij je baby te verlichten

Hier zijn enkele tips om de hevige krampen bij je kleintje te verlichten.

1) Leg je baby op jou

Leg je kleintje op jouw buik of op je arm. Dit eenvoudige gebaar kan helpen om je baby te laten ontspannen en te kalmeren.

2) Geef je baby een massage

Geef je kleintje een lichte buikmassage waarbij je bewegingen maakt met de klok mee. Naast het feit dat dit gas kan vrijmaken, zal het fysieke contact ook zorgen voor endorfines, hormonen die stress en gevoeligheid voor pijn verminderen.

3) Doe het rustig aan

Zorg ervoor dat jouw baby rustig drinkt. Of je nu borstvoeding geeft of flesvoeding, let er vooral op dat je baby geen lucht inslikt tijdens het voeden.

Geef je voeding met de fles, dan moet de speen van het flesje tijdens het drinken vol blijven. Kies er een met een kleiner gaatje of gebruik een verdikkingsmiddel. Hierdoor zal jouw baby langzamer drinken en minder snel lucht innemen. Als je borstvoeding geeft, kan je een beetje melk afkolven voordat je gaat voeden om te voorkomen dat je baby snel moet slikken doordat jouw moedermelk mogelijks te snel doorkomt. Je kunt ook op je rug gaan liggen en jouw kleintje op je buik leggen tijdens de borstvoeding. In deze positie komt je melk langzamer door.

En vergeet ook niet om je baby te laten boeren op het einde van de voeding!

4) Help je baby scheetjes laten

Leg je baby op zijn rug en maak korte bewegingen met zijn beentjes. Je bootst als het ware zijn getrappel na. Je kan ook zijn beentjes samenvouwen en kleine langzame cirkelbewegingen maken boven zijn buikje. Dit zal hem helpen om scheetjes te laten en dus gasophoping te verlichten.

5) Houd het warm

Experimenteer met rustgevende warmte. Draag je baby dicht bij jou, kies voor huid-op-huidcontact en dek jullie beiden in met een warm dekentje. Een warm bad is ook een goed idee om je kleintje te helpen ontspannen.

6) Leg je baby tegen je aan

Houd jouw baby’tje in een draagzak of een draagdoek, dicht bij jou: jouw warmte, bewegingen en het kloppen van jouw hart kunnen de krampjes verzachten en jouw baby kalmeren.

7)Verminder indien nodig de hoeveelheden

Pas de hoeveelheid voeding die jouw kleintje krijgt eventueel aan. Een overbelaste maag kan namelijk de oorzaak zijn van krampen. Vraag jouw kinderarts of Kind & Gezin om advies voor je de hoeveelheid voeding aanpast.

Vraag raad aan de kinderarts

Moedermelk is de ideale voeding voor jouw baby, dat staat vast. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om in de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Maar als je baby ondanks deze tips toch last heeft van darmkrampjes, aarzel dan niet om je kinderarts te raadplegen. Wanneer borstvoeding niet (meer) mogelijk is, bestaat er flesvoeding die speciaal ontwikkeld is voor baby’s die last hebben van kolieken en constipatie. Praat echter eerst met de kinderarts vooraleer je de melkvoeding van jouw baby aanpast en geef jouw kleintje de tijd — ongeveer twee weken — om aan de nieuwe voeding te wennen.

Wat als er andere symptomen zijn?

Als jouw baby koorts heeft, braakt of diarree heeft, is er mogelijk meer aan de hand dan gewone krampjes. Neem in dat geval contact op met jouw kinderarts.

Vraag hulp!

Huilbuien door darmkrampjes kunnen erg vermoeiend zijn voor jou als ouder. Aarzel niet om beroep te doen op de grootouders, of een goede vriend of vriendin om het over te nemen zodat je even op adem kan komen.

Bronnen

1. Bellaiche, M. et al. Acta Pediatr. 2018;107 (7):1276-1282. 2. Zeevenhooven J., et al. Gastrologie & Hepatologie. 2018;15:479-496.