ZELF DOEN!

Je peuter wordt steeds handiger. En hij wil veel meer zelf doen! Dat heeft natuurlijk voor- en nadelen.

Onafhankelijk

Aan de ene kant is het geweldig om te zien dat je kindje steeds meer alleen kan. Aan de andere kant wordt hij boos of verdrietig als iets nog niet lukt. Laat hem daarom elke dag kleine keuzes maken. Zo wordt je kleine steeds onafhankelijker en weet hij steeds beter wat hij wel en niet wil.

Je kindje verkent zijn eten

Geef je kindje ook tijdens het eten de ruimte om dingen uit te proberen. Laat hem gewoon met zijn handjes het eten vastpakken. Of laat hem lekker met de lepel knoeien. Om ervoor te zorgen dat hij dan toch voldoende eet, kun je zijn handje sturen of tussendoor zelf wat hapjes geven.

Laat hen kiezen

Nu je kindje een peuter is, wil hij je laten zien dat hij eigen baas is. Hij weigert bijvoorbeeld jouw eten. Geef hem dan een keuze: zet 2 bordjes met verschillend eten voor zijn neus. Of je kindje nu kiest voor gekookte worteltjes of gestoomde broccoli, voor jou maakt het niet veel uit. Maar je geeft hem een keuze en het gevoel dat hij de baas is over zijn eigen eten. Je kunt ook een bordje met hele sperziebonen geven en een bordje met fijn gesneden sperziebonen. Dan kan je kindje kiezen of hij met zijn handjes of met de lepel eet. Natuurlijk beloon je de goede momenten aan tafel met een knuffel, een opgestoken duim of een sticker. Daarmee bereik je meer dan met straf als hij slecht eet.

Geniet van elkaar

Je peuter kan ook op andere momenten van de dag heel boos en dwars zijn. Gelukkig duren deze buien maar kort en vaak is het een teken van vermoeidheid. In deze bijzondere leeftijd is een vast dagritme dan ook erg belangrijk voor je kleintje. Daardoor is het extra leuk om samen dingen te ondernemen en thuis lekker samen te rommelen. Neem de tijd om ervan te genieten!