Invloed van STRESS op zwanger worden

Als je zwanger wilt worden, komt daar meestal ook wat spanning bij kijken. Lukt het wel of niet? En hoe lang zou het duren voordat het lukt? Die spanning hoort erbij. Minder leuk is het als die spanning omslaat in stress, bijvoorbeeld omdat het niet meteen lukt om in verwachting te raken. Of omdat je te veel aan je hoofd hebt. Wat is de invloed van stress op je vruchtbaarheid? En wat kun je doen om stress te verminderen?

Invloed van stress op je vruchtbaarheid

Te veel stress is voor niemand gezond. Maar als je zwanger wilt worden, kun je het helemaal niet gebruiken. Natuurlijk hoef je je niet meteen zorgen te maken als je een keer stressvolle dag op je werk hebt; langdurige spanning daarentegen kun je beter voorkomen. Want het kan zijn dat de kansen op een zwangerschap iets afnemen door stress, zeker als je wat ‘ouder’ bent. Weet wel dat andere factoren, zoals roken, drinken en overgewicht, hierin een grotere rol spelen.

Stress verminderen

Stress voorkomen is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want je hebt nu eenmaal een drukke baan waar veel van je wordt gevraagd. En natuurlijk is het best frustrerend als het niet meteen lukt om zwanger te raken. Zeker als je het gevoel hebt dat iedereen om je heen meer geluk heeft. Toch is het belangrijk de druk van de ketel te halen. Wat kan helpen?

1. Zoek naar manieren waarop jij kunt relaxen

Voor de een betekent dat misschien lekker veel sporten, de ander vindt het fijner om zich met een boek terug te trekken op de bank. Probeer te ontdekken waar jij rustig van wordt, maar neem in ieder geval tijd voor jezelf.

2. Je mag ook wel eens nee zeggen

Waarschijnlijk ook voor de hand liggend, maar daarom niet minder belangrijk: probeer grenzen te stellen, ook op je werk. Nog ‘even’ dat klusje oppakken? Naar drie verjaardagen in een weekend? Voel je niet meteen schuldig als je een keer nee zegt. Tijd voor jezelf is belangrijk.

Praat de stress van je af

Zoek iemand met wie je je gedachten en gevoelens kunt delen. Dat kan je partner zijn, een goede vriendin of je moeder. Of misschien vind je het juist fijn als het iemand is die wat verder van je af staat, zoals een vertrouwenspersoon op je werk. Vergeet daarbij niet ook over andere dingen dan alleen je zwangerschapswens te praten!

Verdiep je in ontspanningstechnieken

Er bestaan verschillende technieken waarmee je stress kunt verlagen. Denk aan meditatie, yoga of mindfulness. Het is de moeite van het proberen waard, zelfs als je denkt dat het wat te zweverig voor je is. 

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders