Zwanger worden LUKT NIET

Vaak duurt het een tijdje voordat je zwanger bent. Heb je het gevoel dat het té lang duurt en zwanger worden gewoon niet lukt? Dan kun je uitzoeken wat de oorzaak kan zijn.

Hoe vergroot je de kans op een zwangerschap?

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch werkt ontspannen en genieten van je seksleven het beste. Als je regelmatig seks hebt, heb je de meeste kans op een zwangerschap. Vrij je om de twee of drie dagen, maar word je nog steeds niet zwanger? Dan zijn er verschillende manieren om je zwangerschapskans te vergroten.

  • Eet gezond. Zwanger worden lukt minder goed als je last hebt van overgewicht. Afvallen kan dus helpen om je kans op een zwangerschap te vergroten.
  • Laat alcohol staan en stop met roken. Vind je het lastig alcohol en sigaretten te vermijden? Hier kan de huisarts je bijvoorbeeld bij helpen.
  • Gebruik een ovulatietest. Deze test detecteert je meest vruchtbare dagen, zodat je weet wat het handigste moment is om met je partner te vrijen.

Wat kun je doen?

Je probeert al een tijd zwanger te worden, maar het lukt maar niet. Als je niet weet wat je zelf nog kunt doen, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts of de specialist waar je naar wordt doorverwezen kan verder onderzoek doen en een eventuele behandeling voorstellen. Enkele voorbeelden zijn IUI (intra-uteriene inseminatie), IVF (In-vitrofertilisatie) of ICSI (Intracytoplasmatische sperma-injectie). Bij IUI worden de zaadcellen rechtstreeks in je baarmoeder gebracht. Als de bevruchting buiten de baarmoeder plaatsvindt, heet dit IVF. ICSI is ongeveer hetzelfde als IVF. Bij deze ingreep wordt één zaadcel in de eicel gespoten.

Vruchtbaarheidsproblemen

De oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen kunnen bij zowel jou als je partner liggen. Ook kan het een combinatie van beide zijn. Het is belangrijk dat je elkaar niets verwijt. Met een ovulatietest kan je testen of je een eisprong hebt. Als je ooit een soa hebt gehad en je wordt maar niet zwanger, kan een huisarts je onderzoeken of meer advies geven. Weet je niet zeker of je een soa hebt gehad? Dan kan je huisarts dit testen. Zwanger worden lukt ook niet zo makkelijk als het sperma van je partner van mindere kwaliteit is. Ook hier bestaan natuurlijk tests voor.

Hulp vragen

Als zwanger worden niet lukt en je wilt het graag, dan is dat heel vervelend. Het is begrijpelijk als je je alleen voelt. Bij de huisarts kun je terecht met deze vragen en twijfels. Jouw huisarts kan je ook doorverwijzen naar een gynaecoloog.

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!