Kom maar baby; je bevalling opwekken

40 weken zwanger en dan… is je baby er nog niet. En jij bent natuurlijk nieuwsgierig naar dat mini-mensje in je buik, wilt het vasthouden, en bent inmiddels wel klaar met het zwanger zijn. Je verloskundige of gynaecoloog kan je strippen (de vliezen worden daarbij handmatig losgemaakt van de baarmoeder) en bijvoorbeeld met medicatie de bevalling opwekken. Kun je ook zelf iets doen om je weeën een zetje te geven?

Uitgerekende datum

Wist je dat maar 5% van de baby’s op de uitgerekende datum geboren wordt? De meeste baby’s zijn er daarna pas klaar voor: de gemiddelde zwangerschapsduur bij een eerste kind is 41,3 weken. Je baby bepaalt wanneer het moment daar is. Geef je baby de tijd. Als je 38 weken zwanger bent en wel wilt bevallen, bereik je met opwekken van de bevalling niets, als je minimensje liever nog even in je buik blijft. Laat de natuur gewoon zijn gang gaan.

Ook een gynaecoloog kan bijvoorbeeld niet strippen als je baarmoedermond nog dicht is. Maar strippen (het losmaken van de vliezen van de baarmoeder) kan wel als je baarmoedermond al open is. En als er na 42 weken zwangerschap nog niets gebeurd is, wordt je bevalling in het ziekenhuis medisch ingeleid. De bevalling wordt dan kunstmatig opgewekt. Wil je dit strippen en medisch inleiden voor zijn, dan zijn er wat natuurlijke huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die je kunt overwegen. En sommige middeltjes zijn leuk om te weten, maar effectiviteit is niet aangetoond.

Bevalling opwekken door te vrijen

Misschien sta (of lig) jij niet te juichen als je met (ruim) 40 weken aan een vrijpartijtje denkt, maar seks kan een goede manier zijn om je bevalling op te wekken. Als je een orgasme hebt, komt er oxytocine vrij. Dit hormoon heb je nodig voor de bevalling. Door dit hormoon trekt je baarmoeder samen en dat kan net dat extra zetje zijn voor de weeën. Maar vrijen werkt ook op een andere manier: in sperma zit ook een hormoon. Dit is prostaglandine wat ervoor zorgt dat de baarmoedermond zachter wordt. Vrijen met een bolle buik kan meestal gewoon. Als je vliezen gebroken zijn, wordt afgeraden om te vrijen met penetratie. Lees meer over seks tijdens de zwangerschap. 

Bevalling opwekken door te bewegen

Bewegen is sowieso goed voor je lichaam én je hoofd. Het helpt je fit te blijven voor de bevalling en het maakt je hoofd leeg. Probeer bijvoorbeeld iedere dag een stukje te wandelen. Ook oefeningen als draaien met je heupen en een paar squats zijn een idee. Zo creëer je meer ruimte in je bekken en kan de zwaartekracht meehelpen. 

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Bevalling opwekken met ananas

Al jaren eten vrouwen ananas om de bevalling op te wekken. Het idee is dat de stof kinine in het hart van de ananassen een stimulerend effect heeft op de bevalling. Maar dan heb je wel grote hoeveelheden (en dus veel ananassen) nodig… Daarnaast: of de bevalling opgewekt wordt door het eten van ananas is nooit wetenschappelijk bewezen. 

Bevalling opwekken met een voetreflexmassage

Bij voetreflexmassage wordt er met vingers en handen druk uitgeoefend op speciale drukpunten op je voet. Waarschijnlijk zorgt voetreflexologie er voor dat je lichaam goed ontspant, waardoor de bevalling kan starten. En mogelijk heeft stimuleren van drukpunten ook effect. Maar, de onderzoeken die gedaan zijn naar het effect van voetreflexologie, zijn van wisselende kwaliteit. Feit is natuurlijk wel dat zo’n voetenmassage heel rustgevend is en het lekker is om gewoon uit te proberen of dit voor jou werkt. 

Bevalling opwekken met strippen

Ook je gynaecoloog kan je een handje helpen door je te strippen. Hierbij voelt de gynaecoloog met 2 vingers in je vagina of de baarmoedermond al wat open staat. Als je baarmoedermond nog dicht is, valt er niets te strippen. Maar als de baarmoedermond open is, is er ruimte om met die vingers de vliezen los te woelen van de baarmoeder. Hierdoor maakt je lijf het hormoon prostaglandine aan waardoor de baarmoedermond verder ‘rijpt’. Je bevalling kan zo binnen 48 uur op gang komen. Heel veel tijd scheelt het je overigens niet, dat strippen. Gemiddeld bevallen vrouwen door het strippen 1 dag eerder dan normaal. 

De bevalling inleiden

Heeft dit allemaal geen effect gehad en ben je flink overtijd? Of is het om een andere reden nodig dat je bevalling in gang wordt gezet? Dan kan de bevalling in het ziekenhuis ingeleid worden. Afhankelijk van hoe “rijp” de baarmoedermond is, zijn er verschillende opties. Er kan een ballonnetje – gevuld met steriel water - worden ingebracht dat helpt om de baarmoederhals te openen. Ook het weeënopwekkende hormoon prostaglandine kan vaginaal worden ingebracht.

Een andere optie is het breken van de vliezen. Als je vliezen gebroken zijn, loopt er wat vruchtwater weg waardoor je baby dieper in jouw bekken zakt en tegen je baarmoedermond kan drukken. Hierdoor kunnen de weeën op gang komen. En dan is er nog de optie van een infuus met weeënopwekkers. Terwijl het hormoon oxytocine via het infuus z’n werk doet, lig jij aangesloten op het CTG-apparaat. Dit apparaat registreert de hartslag van je baby en eventuele weeën van jouw baarmoeder. Jullie worden dus goed in de gaten gehouden.

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!