De BABYSHOWER: wat is het en hoe wordt het een succes?

Zet je zwangere vriendin binnenkort in het zonnetje met een babyshower. Hoe je dat aanpakt, lees je in dit artikel. Met tips en ideeën voor een geslaagd feestje.

Wat is een babyshower? 

Een babyshower is een traditie uit India, die over is genomen door Noord-Amerikanen. Vervolgens is het overgewaaid naar ons land. Dit feest wordt speciaal voor de mom-to-be georganiseerd. Vroeger werd dit feest gehouden om aanstaande ouders te helpen met praktische spullen en ze voor te bereiden op het ouderschap. Nu draait het vooral om de gezelligheid en is het een uitstekend moment om de aanstaande moeder eventjes in het zonnetje te zetten. 

Een babyshower draait helemaal om de komst van de baby. Er worden gezellige spelletjes gedaan en lekkere hapjes gegeten met familie en vriendinnen. Een fijn moment om uitgebreid met elkaar te kletsen, want hier is na de geboorte even wat minder tijd voor. Het geven van een babyshower wordt ook in België steeds populairder. De gasten geven cadeautjes om de laatste benodigdheden voor de babyuitzet aan te vullen.   

Wanneer organiseer je een babyshower? 

Een babyshower houd je rond de 7e maand van de zwangerschap in het derde trimester. Meestal  tussen de 25 en 32 weken. De aanstaande moeder is dan hoogzwanger maar heeft meestal nog  geen last van een buik die in de weg zit. Ze is nog mobiel en ervaart waarschijnlijk nog weinig  klachten. Ook heeft ze meer energie dan rond de 8e of 9e maand. Organiseer het feest sowieso  niet vóór 20 weken zwangerschap. Tot die tijd is de zwangerschap nog erg kwetsbaar en zijn  kwaaltjes zoals misselijkheid aan de orde van de dag.  

Verrassing?! 

Niet iedere aanstaande moeder zit te wachten op een babyshower. Het is dus belangrijk dat je van tevoren uitzoekt of je vriendin of schoonzus hier wel zin in heeft. Iedere zwangere vrouw en haar hormonen reageren anders op een verrassing in het derde trimester. Ook is niet iedere vrouw even fit meer. Eventueel verzacht je het effect van de verrassing wat. Bijvoorbeeld door haar op de dag zelf met een telefoontje vast in te lichten. 

Wie organiseert het feest? 

Een babyshower wordt vaak georganiseerd door een goede vriendin. Het belangrijkste is dat de initiatiefnemer iemand is die dichtbij de zwangere staat. De moeder, schoonzus, tante, nicht of meerdere vriendinnen: alles is mogelijk. Wie zich geroepen voelt mag deze leuke taak op zich  nemen. Het is natuurlijk belangrijk dat je weet wat de aanstaande mama leuk zou vinden op haar  babyshower en wat juist niet. Dat zijn belangrijke dingen om op te letten tijdens de organisatie. 

Wie wordt er uitgenodigd? 

Meestal worden vrouwen uit de familie en vriendinnen uitgenodigd voor een babyshower. Soms gaat het alleen om een grote groep vriendinnen.  

Hoeveel mensen je uitnodigt hangt ook een beetje af van hoe fit de aanstaande moeder is. En of ze  houdt van een grote groep vrienden en familie of zich beter voelt in een select groepje close vriendinnen. Denk je dat je zwangere vriendin er ook haar leukste collega’s bij wil hebben? Ga dan bijtijds achter de contactgegevens aan. Schakel eventueel de hulp in van haar partner. Die weet vaak ook wie wel en niet gewenst is op het feestje. Soms wordt de partner van de aanstaande moeder ook uitgenodigd.  

Verwacht je een groot gezelschap? Dan is een online datumprikker geen overbodige luxe. Hier geeft iedereen aan op welke dagen ze kunnen en prik je een datum met hoge opkomst. 

Waar wordt de babyshower georganiseerd? 

Meestal organiseer je het feest bij iemand thuis, maar op locatie is natuurlijk ook mogelijk. Steeds meer locaties zijn voor dit soort feesten geschikt, omdat er bijvoorbeeld catering of een high tea wordt aangeboden. Ook de decoratie kun je door een bedrijf laten regelen.

Het voordeel van een locatie afhuren is dat je minder rommel in huis krijgt en de organisatie soepeler verloopt. De kosten zijn uiteraard wel een stuk hoger. Waar je het feest houdt, is dus voor een groot deel afhankelijk van je budget. Je spreekt hiervoor van tevoren een bedrag met elkaar af. Bespreek op voorhand af hoe jullie dit onderling regelen. Zo voorkom je dat iemand er niet van op de hoogte is. 

Hapjes en taart 

Het hoogtepunt van de hapjes op het feest is uiteraard de taart. Laat een prachtige babyshower taart maken in de kleur van het geslacht van de baby, als je dat al weet. Daarnaast zijn er uiteraard ook lekker veel andere hapjes. Je maakt deze zelf, laat ze bezorgen of kiest voor catering op locatie. Of je laat alle gasten een hapje mee nemen. Het organiseren van het feest kost immers al genoeg tijd. Leuk is om ook hierin weer de kleur roze of blauw terug te laten komen. Werk bijvoorbeeld met roze koeken, tompouce en roze spekjes. Of juist met blauwe M&M’s en smoothies van blauwe bessen. 

Decoraties voor de babyshower 

Geef je een feestje voor je vriendin, nicht of schoonzus, dan is het leuk om de locatie te versieren. Weet je het geslacht al, dan is dit gemakkelijk met ballonnen, confetti en slingers in een bijpassende kleur. Originele versieringen zoals babyvoetjes, glitterteksten, speciale glazen en borden maken het plaatje af. 

Er is veel speciale decoratie voor babyshowers te koop, van themaversiering tot glitterkanonnen.  Zo kies je behalve roze of blauwe decoraties bijvoorbeeld voor een tropisch of vintage feest. Het is vooral belangrijk dat de aanstaande moeder zich bijzonder voelt. 

Ideeën voor leuke spelletjes

Op een babyshower staan ook de activiteiten vaak in het teken van de ongeboren baby. Wat vind jij van de volgende spelletjes? 

  • Neem allemaal een babyfoto van jezelf mee en raad wie welke baby is. 
  • Koop witte rompers, textielstiften en textielverf en laat je creativiteit de vrije loop.
  • Laat de geblinddoekte aanstaande moeder babyhapjes proeven en raden wat het is.
  • Speel Pictionary met woorden die gerelateerd zijn aan het krijgen van een baby. Speel in twee teams tegen elkaar. 
  • Laat alle genodigden voorspellen wanneer de baby geboren wordt en wat de naam, het gewicht en de lengte zullen zijn. 

Hoeveel spelletjes je speelt, dat ligt aan de aanstaande moeder. Het moet voor haar leuk zijn en niet te vermoeiend. Merk je dat de aandacht tijdens het feestje verslapt, dan besluit je dat genoeg is. Voor het totale feest reken je op een uur of twee. Heeft de aanstaande moeder het eerder wel gehad, dan is het tijd om naar huis te gaan. 

Wat voor cadeau neem ik mee? 

Voor het feest kun je met zijn allen afspreken om een groter cadeau te kopen. Of iedereen koopt los een cadeautje. Meestal neem je iets mee voor de uitzet van de baby. Bijvoorbeeld kleertjes of speeltjes. Ook verzorgingsproducten voor de baby worden vaak goed ontvangen. Een origineel  cadeau is je favoriete voorleesboek van toen je zelf klein was. Of neem iets leuks voor de moedermee. Een lekker luchtje, een heerlijke bodylotion of iets anders om haar te verwennen. 

De uitnodigingen gaan de deur uit 

Heb je een datum geprikt en is de locatie bepaald? Dan kunnen de uitnodigingen de deur uit. Doe een handgeschreven uitnodiging op de post, die als aandenken kan worden bewaard. Hiervoor zijn  speciale babyshower-uitnodigingen verkrijgbaar. Een WhatsApp groep met alle genodigden is ook heel handig. Hier geef je de datum en plaats door en geef je eventueel vragen of wijzigingen door.  

Nog meer tips voor een geslaagd feest 

  • Zorg ervoor dat iedereen weet dat het een verrassing is als je voor een surprise party kiest. Niet iedereen weet wat een babyshower inhoudt en dat het meestal om een verrassing gaat. Niets zo jammer als een goed bewaarde verrassing die per ongeluk wordt verklapt. 
  • Het feestje mag zoals gezegd niet te lang duren. Meestal duurt het feestje een uur of twee, houd als maximum drie uur aan. Houd je aan de planning of kort zo nodig activiteiten in. Stuur de gasten die blijven plakken netjes weg. Ook wanneer de aanstaande moeder volhoudt dat het nog wel gaat. Het is een activiteit die veel energie vraagt. 
  • Geef alle gasten een leuk aandenken mee. Zo denken ze met plezier terug aan het feestje. Huur bijvoorbeeld een fotograaf of een feestflitser voor mooie foto’s. Of geef alle gasten na afloop een klein cadeautje mee naar huis. 
  • Zorg voor een boek waar iedere gast een wens voor de baby of de aanstaande moeder in kan schrijven. 
  • Wees solidair en serveer tijdens dit feestje geen alcoholische dranken. Ook het roken van een sigaretje kan wel een paar uurtjes wachten.

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders