Bruine afscheiding als je zwanger bent: wat nu?

Heb je bruine afscheiding als je zwanger bent, dan schrik je daarvan. Gelukkig is dat niet altijd nodig: het natuurlijke proces van innesteling kan dit bijvoorbeeld veroorzaken. Er zijn ook andere oorzaken, waarbij je beter wél naar de dokter kunt gaan.

Wat is vaginale afscheiding?

Normale afscheiding is doorzichtig, geurloos en slijmerig. Deze afscheiding heet witte vloed. Dit is heel normaal en behoort tot je natuurlijke cyclus. Het wordt veroorzaakt door het naar buiten vloeien van slijm dat wordt aangemaakt door je lichaam. Ben je niet zwanger, dan let je hier waarschijnlijk nauwelijks op. Ben je wel zwanger, dan verandert je afscheiding vaak. Je lichaam moet zich na de bevruchting aanpassen en gaat voorbereidingen treffen voor je baby. De kleur en dikte van je afscheiding verandert hierdoor meestal. Zo krijg je soms bruine afscheiding als je zwanger bent.

Bruine afscheiding bij zwangere vrouwen

Verandering in kleur van de afscheiding kan met de zwangerschap samenhangen. Krijg je bruine afscheiding als zwangere vrouw, dan is dit vaak heel onschuldig. Het wordt veroorzaakt door een beetje bloed in je afscheiding, bijvoorbeeld door innesteling.

De bevruchte eicel nestelt zich dan in de baarmoederwand, waarbij een bloedvaatje kan worden geraakt. Of je bruine afscheiding hebt als je zwanger bent, verschilt per vrouw. Meestal gebeurt dit tussen tien en veertien dagen na de bevruchting. Deze lichtbruine afscheiding houdt slechts enkele dagen aan. Vaak is het een van de eerste symptomen van de zwangerschap.

Tips bij bruine afscheiding als je zwanger bent

Tijdens innesteling is bruine afscheiding bij zwangere vrouwen dus niet ongewoon. Het is ongemakkelijk, maar er is niets aan te doen. Een paar dingen waar je op kunt letten: 

  • Gebruik maandverband om de afscheiding op te vangen, geen tampons
  • Draag bij voorkeur katoenen ondergoed
  • Verwissel je onderbroek vaker
  • Was je vagina alleen met water en gebruik geen zeep of speciale reinigingsmiddelen 

Bruine afscheiding bij zwangere vrouwen na de seks

Ook als je zwanger bent, kan seks voor bloedverlies zorgen. Is je vagina te droog tijdens het vrijen, dan zorgt dit soms voor irritatie. Hierdoor kan er bruine afscheiding bij zwangere vrouwen

uit de vagina of baarmoederhals ontstaan. In het laatste geval duurt het wat langer voordat je dit merkt. Bruine afscheiding als je zwanger bent na de seks is dus niets om je zorgen over te maken. Lees hier meer over seks tijdens de zwangerschap.

Bruine afscheiding en zwanger? Ga bij twijfel naar je arts

Is de bruine afscheiding niet na enkele dagen verdwenen? Of gaat deze gepaard met andere klachten? Neem dan contact op met je huisarts.