RUGPIJN tijdens zwangerschap

Ben je zwanger en heb je last van rugpijn? Gelukkig kun je veel doen om die vervelende rugklachten voor te zijn of te behandelen.

Zwanger en rugpijn

Rugpijn is een veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap en kan erg vervelend zijn. Door een verandering in de hormoonspiegel krijgen veel vrouwen last van lage rugpijn en pijn in het bekken. Rugklachten kunnen ook ontstaan door het toenemende gewicht van de buik en de veranderde lichaamshouding van de zwangere vrouw. Gelukkig kun je iets doen om die vervelende rugklachten te behandelen of nog beter, voor te zijn. 

Wat zijn de oorzaken van rugpijn tijdens de zwangerschap?

Rugklachten komen vooral in het laatste trimester van de zwangerschap voor. Logisch, je buik wordt steeds groter en zwaarder. Het gewicht van je buik duwt op de spieren van je onderrug, waardoor je rugpijn kunt krijgen.

Doordat je lichaam zich voorbereidt op de geboorte worden ook je gewrichtsbanden zachter, hierdoor kan je pijn in je bekken en/of ook aan de onderkant van je ruggengraat krijgen.

Naar de huisarts

Bij aanhoudende rugklachten is het verstandig om dit even te bespreken met de verloskundige of huisarts. Hij of zij kan onderzoeken of de klachten uit je rug of bekken komen. Rugpijn kan namelijk ook wijzen op een blaasontsteking of nierproblemen. Vaak heb je dan last van lage rugpijn die naar boven en je zij uitstraalt.

Tips bij rugpijn

 • Warm bad

Een warm bad kan helpen de rugpijn te verlichten. Ook kun je baat hebben bij een warme kruik.

 • Massage 

Een massage kan prettiger zijn zijn bij rugklachten. Sommige zwangere vrouwen zijn extra gevoelig voor luchtjes, dus je kunt in dat geval het beste voor een neutrale olie kiezen.

 • Buikband 

Wellicht helpt een buikband de rugpijn te verminderen. De buikband wordt vaak geadviseerd tijdens de zwangerschap om rugpijn en pijn in buik- en bekkenstreek te verlichten. Vraag eens advies bij je verloskundige. Ook een zwangerschapssteunbroekje of een steunpantybroekje kunnen helpen.

Tips om rugpijn te voorkomen

 • Lichaamshouding 

Probeer bewust te zijn van je houding. Als je in de juiste houding zit, staat of loopt, bevinden je nek en rug zich altijd in een rechte lijn.

 • Kussen

Slaap je veel op je zij? Misschien helpt het om een kussen tussen je benen te leggen. 

 • Schoenen

Draag stevige, comfortabele schoenen. Een klein hakje mag best, maar zorg ervoor dat het geen hoge hakken zijn.

 • Uit bed stappen

Stap goed uit je bed. Draai eerst op je zij, voordat je rechtop gaat zitten.

 • Beweging

Regelmatig bewegen kan helpen om rugpijn tegen te gaan. Maak regelmatig een wandeling of ga lekker zwemmen.

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

 • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
 • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
 • Meest gelezen artikelen door andere ouders