KINDEROPVANG kiezen

Sommige vrouwen willen het liefst zo lang mogelijk fulltime genieten van hun kindje, terwijl andere vrouwen niet kunnen wachten tot ze weer mogen werken. Of je nu zin hebt om weer aan het werk te gaan of dit moment liever nog even uitstelt, voor veel vrouwen komt er een dag dat er weer gewerkt moet worden. Omdat er verschillende vormen van kinderopvang zijn, is het verstandig om al tijdens je zwangerschapsverlof (of liever nog tijdens je zwangerschap) te onderzoeken welke vorm van opvang jou het meest aanspreekt.

Kinderdagverblijf

De meeste kindjes gaan naar een kinderdagverblijf, ook wel crèche genoemd. Hier kunnen ze al terecht vanaf het moment dat ze 6 weken oud zijn. Het grote voordeel van deze vorm van kinderopvang is dat je kindje al op jonge leeftijd leert omgaan met andere kindjes. Een nadeel is dat de kleine bij ziekte meestal niet terechtkan op het kinderdagverblijf. Ook zijn sommige kindjes na een crèchedag wat prikkelbaar omdat ze moeite hebben om alle indrukken van de dag te verwerken   

Gastouderopvang

Wanneer je het een fijner idee vindt dat je kindje wordt opgevangen in een huiselijke omgeving, dan is gastouderopvang wellicht iets voor jou. Hierbij neemt een gediplomeerde kinderverzorgster op vooraf afgesproken tijden de zorg over. Dit kan zowel bij de gastouder thuis als in je eigen huis. Het is wettelijk bepaald dat een gastouder maximaal 6 kinderen tegelijk mag opvangen. Dit is inclusief eigen kinderen tot 10 jaar. De groepen zijn dus kleiner dan bij een kinderdagverblijf, waar meestal 10 kinderen in één groep zitten. Ook is er vaak meer flexibiliteit in de openingstijden. Een nadeel is dat er geen sociale controle is van andere leidsters, zoals dat op het kinderdagverblijf wel het geval is. Ook ben je vaak afhankelijk van één persoon. Wanneer je gastouder ziek is, zal je in sommige gevallen dus zelf op zoek moeten naar een alternatief.  

Tegemoetkoming in de kosten

Steeds meer ouders maken gebruik van formele vormen van kinderopvang. Om het kinderdagverblijf en de gastouderopvang betaalbaar te houden, hebben ouders sinds januari 2011 recht op kinderopvangtoeslag. Let wel: je hebt alleen recht op een tegemoetkoming in de kosten als de organisatie van jouw kinderopvang is geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang. In dit register staan alle formele vormen van kinderopvang die voldoen aan de kwaliteitseisen van de Wet kinderopvang. De toeslag bestaat uit een vaste – en een inkomensafhankelijke toeslag. Via je de site www.toeslagen.nl kun je zelf berekenen op hoeveel kinderopvangtoeslag jij recht hebt.  

Uitzonderingen

Wanneer je kindje wordt opgevangen door familie, vrienden, een incidentele oppas of een au-pair dan valt dit onder de noemer informele kinderopvang. Voor deze vormen van kinderopvang kun je geen tegemoetkoming in de kosten aanvragen.