MELKVET in borstvoeding

Borstvoeding is een prachtig wonder van de natuur. De samenstelling is helemaal afgestemd op jouw baby. Zo bevat moedermelk alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om goed te groeien en zich goed te ontwikkelen. Eén van die belangrijke stoffen is vet.

Samenstelling van borstvoeding

Borstvoeding bestaat uit wel meer dan 200 componenten. De basis is water, maar daarnaast zitten er ook andere belangrijke voedingsstoffen in zoals koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. Afhankelijk van de leeftijd van je kindje, bevat elke liter borstvoeding zo’n 30 tot 50 gram vet. Dat lijkt heel veel, maar die vetten heeft je kindje nodig, om te groeien bijvoorbeeld.

Melkvet voor je baby

Melkvet is belangrijk voor je kindje.

  • Vet is een brandstof en levert ongeveer 50% van de energie die je baby nodig heeft voor z’n groei.
  • Sommige vetzuren, zoals ALA, leveren een bijdrage aan de ontwikkeling van de hersenen. En het vetzuur DHA in jouw voeding is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen van je kindje. De eerste 3 jaren gaat deze ontwikkeling heel hard, gemiddeld groeien de hersens dan wel 1 gram per dag!
  • Het vet in melk levert ook de vitamines A, D, E en K. Dit zijn “vet oplosbare vitamines” die vooral in vetten in voeding zitten. De vitamines A en D zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de weerstand van je kindje.
  • De vetten zorgen ervoor dat de voeding wat trager door de darmen van je kindje gaat. Het grote voordeel: de darmen van je baby hebben zo iets meer tijd om de voedingsstoffen uit de borstvoeding op te nemen.
  • Het vet zorgt er ook voor dat je kindje verzadigd raakt.