Welke extra VITAMINES jouw baby nodig heeft en waarom

De borstvoeding die jouw baby krijgt, bevat alles wat je baby nodig heeft. Alles, op 2 vitamines na: vitamine K en vitamine D. Maar die kun je heel gemakkelijk bijgeven.

Borstvoeding is compleet, bijna dan

Moedermelk is een complete voeding voor je baby. Het is de beste voeding die je je kind kunt geven. Er zit alles in wat je kind de eerste 6 maanden nodig heeft. Je hoeft je baby niet bij te voeden. Alleen het gehalte aan vitamine K en D is niet voldoende. Dat moet je aanvullen.

Vitamine K

Vitamine K speelt een rol bij de bloedstolling. De eerste weken kan je baby dit vitamine zelf niet voldoende maken. Het zit ook nauwelijks in moedermelk. Daarom moet je het vanaf week 1 tot en met week 12 extra geven. Je kind heeft in die tijd 150 microgram per dag nodig.

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten. Je baby heeft een extra aanvulling nodig vanaf week 1 tot de leeftijd van 4 jaar. Omdat de voeding van je kind dan te weinig vitamine D bevat. Heeft je kind een donkere of getinte huid dan is vitamine D nog langer nodig, zijn hele leven lang. De dosering voor je kind is 10 microgram per dag. Geef baby’s tot 4 maanden het liefst druppels op oliebasis. Druppels op waterbasis zijn niet geschikt voor hele jonge baby’s.

Hoe geef je vitamine K en D?

Je kunt vitamine D en K als druppeltjes kopen. Geef de druppeltjes op een klein lepeltje aan je kind. Kijk op de verpakking hoeveel druppels nodig zijn voor de juiste dosering. Als je kind ouder is, kun je overstappen op vitamine D tabletjes.

Tip: vitamine-moment

Het is handig om een vast vitamine-moment op de dag te kiezen. Dan is de kans kleiner dat je het vergeet te geven. Kies bijvoorbeeld voor het geven van de vitamines als jij ontbijt. Zet de vitamines dan klaar bij de ontbijtspullen. Of zet de vitamines klaar bij de tandenborstel en tandpasta wanneer je kind ouder is en de tanden poetst.