De MOTORISCHE ONTWIKKELING van je baby

In het eerste levensjaar maakt je kleintje een grote ontwikkeling door. De motorische ontwikkeling van je baby kent verschillende mijlpalen. Lees hier hoe je de motorische ontwikkeling van je kleine kunt stimuleren.

Wat is motorische ontwikkeling bij je baby?

Als je baby geboren is, kan hij nog niet meer dan poepen, plassen, drinken en slapen. Knuffelen met jou vindt je baby vanaf de eerste dag heerlijk. Ook is hij snel nieuwsgierig naar de wereld om hem heen. Binnen een jaar groeit je baby uit tot echte avonturier en wordt hij steeds actiever. De motorische ontwikkeling is onder te verdelen in de grove en de fijne motoriek. De grove motoriek van je baby zijn de grote bewegingen zoals kruipen, zitten en omrollen. De fijne motoriek van je kindje gaat om bewegingen waar je baby meer concentratie voor nodig heeft, zoals het oppakken van iets kleins.  

Waarom is de motorische ontwikkeling van je baby belangrijk?

Je baby heeft motorische vaardigheden nodig op bijna alle gebieden van zijn ontwikkeling. Zo kan hij spelenderwijs de wereld ontdekken. Door van alles vast te houden en vast te pakken, gaat je baby op onderzoek uit. De motorische ontwikkeling hangt samen met veel andere ontwikkelingsgebieden. Ook de grove en de fijne motoriek zijn met elkaar verbonden. Je kleine moet eerst een aantal grove motorische vaardigheden onder de knie hebben, voordat hij de volgende stap zet in zijn fijne motoriek. 

Mijlpalen in de grof motorische ontwikkeling

Een ontwikkelingsmijlpaal is een bijzonder moment. Niet alleen voor je baby, maar natuurlijk ook voor jou en je partner. Jullie kleine beheerst voor het eerst bepaalde motorische vaardigheden en deze ontwikkeling gaat straks als een speer! De grove motoriek van je baby verloopt in fasen. Deze fasen gaan van omrollen, naar zitten, naar kruipen en uiteindelijk staan. 

Omrollen: de eerste fase

Iedere baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Meestal kan je baby na drie maanden van zijn zij op zijn rug draaien. Het draaien van zijn rug naar zijn zij volgt ongeveer twee maanden later. Met zeven maanden kan je baby zowel op zijn rug als op zijn buik draaien.

Zitten: de tweede fase

Je baby zit met ondersteuning bij drie tot vier maanden. Zelfstandig zitten kan hij of vanaf zeven maanden.

Kruipen: de derde fase

Je baby kan al zelf zijn hoofd optillen na één of twee maanden. Zo bereidt hij zich voor op het kruipen. Voordat hij echt gaat kruipen, begint hij met zeven maanden met tijgeren. Als hij tien maanden oud is, kruipt hij overal naar toe. Je kleine gaat zelf op ontdekkingstocht!

Mijlpalen in de fijn motorische ontwikkeling

Ontwikkelingen in de fijne motoriek van je baby zijn vaak wat minder goed te zien. Dit zijn mijlpalen in de fijn motorische ontwikkeling van je kleine. 

Vuisten worden echte instrumenten

Met vier weken houdt je baby zijn handen in een vuist. Als hij een maand of vier is, zie je zijn vuisten regelmatig openen en sluiten. Na een maand of zeven kan je baby een groot blok oppakken met zijn hele hand. Als je baby ongeveer een jaar is, pakt hij voorwerpen niet meer met de hele hand op. Hij kan dit nu ook met zijn vingers in de pincetgreep. 

Kijken en wijzen

Vanaf een maand of zeven volgt je baby kleine voorwerpen met zijn ogen. Na negen maanden begint hij met wijzen. Als jullie langs de eendjes in de vijver lopen, zal hij je dat zeker laten weten! 

Hoe kan je de motorische ontwikkeling van je baby stimuleren?

De stappen die jouw kindje zet in de motorische ontwikkeling zijn voor een groot deel aangeboren. Toch valt er nog genoeg samen te oefenen. Dat is bovendien ook heel gezellig. Oefenen doe je op verschillende manieren: 

  • Kijk goed naar je kleine. Vindt hij het niet meer leuk? Dan gaan jullie een andere keer verder.
  • Maak van het oefenen een leuk spelletje waarbij je kleine het tempo bepaalt.
  • Zorg voor een veilige ruimte door gevaarlijke spullen weg te halen. 
  • Wist je dat tekenen de fijne motoriek stimuleert? Download hier onze kleurplaat en printen maar!

Baby’s van 0 tot 6 maanden

Je baby is nog klein. Toch kan je hem al spelenderwijs helpen bij zijn motorische ontwikkeling:

  • In de kraamweek leer je om je kleine regelmatig op zijn buik te leggen. De tijd dat hij op zijn buik ligt, bouw je langzaam op. Je maakt het nóg leuker als je tegenover je kleine gaat liggen en een liedje zingt.
  • Tijdens het verschonen help je jouw baby eerst met rollen. Als je kleine zich wat meer ontwikkeld heeft, moedig je hem aan dit zelf te doen.
  • Fietsbewegingen maken is een leuk spelletje. Je stimuleert zo meteen zijn beenspieren.
  • Ook de armspieren help je in de ontwikkeling door er grote bewegingen mee te maken.
  • Je baby zacht optrekken tot zithouding stimuleert zijn rug.
  • Door je baby regelmatig iets zachts in zijn handen te geven zoals een boek van stof of een stoffen bal, stimuleer je zijn fijne motorische vaardigheden. 

Baby’s vanaf 6 maanden

In de eerste zes maanden heeft je baby een grote ontwikkeling doorgemaakt. Hij kijkt inmiddels nieuwsgierig de wereld in. Ook nu nog zijn er veel verschillende manieren om zijn motorische vaardigheden vooruit te helpen:

  • Je baby is nieuwsgierig en wil alles vastpakken. Leg het speelgoed net buiten zijn bereik. Zo zal hij moeite doen om het te pakken te krijgen.
  • Laat tijdens het koken je baby met de voorraaddozen spelen. Zo zal je kleine ontdekken dat je hierin iets kan verstoppen en dat de dozen in elkaar passen.
  • Bouw zelf een toren die je kleine mag omstoten. Dat zal een grote lach op zijn gezicht toveren.
  • Het overrollen met een bal vinden kleine kinderen heel leuk. In het begin kan dit nog lastig zijn, maar dit zal snel beter gaan.
  • Probeer beide kanten van de spieren te stimuleren om te voorkomen dat je baby een voorkeurshouding ontwikkelt. Het is belangrijk, dat de spieren aan de linkerkant en aan de rechterkant even sterk worden.
  • Heeft je kleine een lichte voorkeurshouding? Tijdens het spelen stimuleer je dan juist de andere kant van zijn lichaam. 

Motorische ontwikkeling baby en hulp vragen

Iedere baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Probeer dan ook niet twijfelen als je kleine zich anders ontwikkelt dan het buurmeisje. Maak je je zorgen over de motorische ontwikkeling van je baby? De huisarts of het consultatiebureau zijn er voor al je vragen. 

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!