EET jouw peuter GEEN GROENTE?
Je kindje heeft gemiddeld 75 gram groente per dag nodig. Daar kun je samen met je kindje naartoe werken. Lees hier tips om je peuter meer groente te laten eten.
Hoeveel groente heeft je peuter nodig?
Groente is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding van je kindje. Toch blijkt dat 70% van de kinderen in België te weinig groente eet. Het Voedingscentrum adviseert 50 tot 100 gram groente per dag voor peuters van 1 tot 3 jaar. Gemiddeld is dat 75 gram per dag.
Gezonde eetgewoonten
In de eerste levensjaren wordt de basis gelegd voor gezonde eetgewoonten op latere leeftijd. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon nu voorkomt overgewicht in de toekomst. Groenten zijn een belangrijk onderdeel van dit gezonde voedingspatroon. Begin daarom al vroeg met het geven van groente. Is je kindje tussen de 4 en 6 maanden? En is hij klaar voor zijn eerste hapjes? Dan kun je starten met enkelvoudige en zachte groentesmaken, zoals worteltjes, bloemkool of broccoli. Deze smaken accepteert je kindje gemakkelijk en zo leert hij groente waarderen.
Start met een paar theelepeltjes. Gaat dat goed? Laat je kindje dan de volgende keer zelf bepalen hoeveel groente hij eet. Zo werk je samen toe naar gemiddeld 75 gram per dag als je kindje 1 jaar oud is. Wil je hierover meer weten? Bekijk dat het 5-stappen hapjesplan. Hiermee helpen we je om in 5 stappen van de eerste hapjes van je kindje naar 3 hoofdmaaltijden per dag te gaan.
Zoek je inspiratie voor een recept vol groenten? Neem dan een kijkje op onze receptentool.
Tips om je peuter meer groente te laten eten
Het valt niet altijd mee om ervoor te zorgen dat je kindje voldoende groente binnenkrijgt. Hieronder vind je een aantal tips & tricks die je kunnen helpen. Deze tips zijn voor kindjes van verschillende leeftijden.
- Bied je kindje eerst verschillende enkelvoudige groentesmaken aan. Zo ontdekt hij nieuwe smaken.
- Blijf regelmatig andere groenten aanbieden, zodat nieuwe smaken ontdekt kunnen worden.
- Meng groente met een uitgesproken smaak met bijvoorbeeld wortel- of aardappelpuree.
- Combineer een nieuwe groente samen met het favoriete fruit van je peuter.
- Combineer een bittere groente met een zoete groente zoals wortelen, pompoen, appelmoes, suikermaïs, kerstomaten.
- Probeer voor je peuter bijvoorbeeld eens rauwkost. Veel soorten groenten kan je kindje rauw eten. En vaak gaat dit zonder problemen. Snijd bijvoorbeeld eens paprika in dunne reepjes en geef het in een frietzakje.
- “Verstop” de verschillende groenten in een saus en geef dit met leuke vormen pasta of versier een pizza.
- Maak een vrolijk gezichtje met schijfjes tomaat, komkommer of radijs op het bord van je peuter.
- In plaats van koken, kun je groente ook roerbakken. Bijvoorbeeld spinazie met ui en een klein beetje knoflook voor je peuter.
- Kinderen worden aangetrokken door fellere kleuren. Meng daarom rode of gele soorten groenten met groene groenten.
- Bied groente niet alleen ’s avonds aan als je kindje al moe is. Geef hem op meerdere momenten van de dag groente.
- Door spruitjes te wokken blijven ze knapperig. De korte bereiding zorgt ervoor dat ze niet onaangenaam ruiken en geeft ze het nootachtige aroma dat ze zo lekker maakt.
- Kook groenten niet plat, maar beetgaar. Vele kinderen houden van een knapperige beet. Als je groenten te ver kookt verliezen ze bovendien hun aantrekkelijke heldere kleur. Met stomen behouden de groenten ook hun knapperigheid en vitamines.
- Probeer ze zo veel mogelijk te laten helpen. Van het vullen van de bak met water waarin je de groente wast, tot het dekken van de tafel.
Groentefeitjes op een rij
Iedereen weet dat groente eten gezond is. Maar de ene groente is de andere niet. Wat zijn de verschillen tussen de soorten groenten? Hieronder vind je een aantal feiten over groente op een rij.
- Paprika’s zijn er in allerlei kleuren en smaken. Groene paprika’s zijn pittig van smaak. Terwijl rode, gele en oranje paprika’s juist een zoete smaak hebben.
- Broccoli, tuinbonen, radijsjes, courgettes, spruitjes en rode kool bevatten veel ijzer. Tomaten zijn rijk aan vitamine C.
- Wist je dat alle soorten groenten een bron van voedingsvezels zijn? Voedingsvezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking.
- Start met het geven van zachte groentesmaken, zoals gekookte en gepureerde wortels, broccoli of bloemkool. Maar je kunt deze groenten ook stoven en bakken. Aan peuters kun je zelfs een rauwe wortel geven (blijf er dan wel bij als ze de wortel eten)!