35 JAAR en zwanger worden

Hoe ouder je wordt, hoe langer het gemiddeld duurt voordat je zwanger raakt. Toch heb je tot je 35e nog altijd een grote kans om binnen een afzienbare tijd in verwachting te zijn.

35+ en zwanger worden

Hoe ouder je wordt, hoe langer het gemiddeld duurt voordat je zwanger raakt. Toch heb je tot je 35e nog altijd een grote kans om binnen een afzienbare tijd in verwachting te zijn. Boven je 35e neemt deze kans sneller af. Er kleven dan ook meer risico’s aan de zwangerschap. Maar ook als je 35 jaar of ouder bent, is de kans op een gezond kindje nog altijd groter dan een kindje met een afwijking. En laat zwanger worden heeft ook voordelen.

Tussen de 20 en 30 jaar

Lichamelijk gezien kun je het best zwanger worden als je tussen de twintig en dertig jaar bent. Je eitjes zijn gezond, waardoor je sneller zwanger kunt raken. Meestal is je lichaam in een goede conditie om met de zwangerschap om te gaan. Maar niet iedereen is in deze fase toe aan een zwangerschap, bijvoorbeeld vanwege een studie of carrière. Of simpelweg omdat je geen partner hebt of de financiële middelen ontbreken.

35+ en zwanger worden: nadelen

Er kleven risico’s aan een zwangerschap op late leeftijd. Als je 35 jaar of ouder bent:

  • duurt het langer voordat je zwanger wordt, omdat de kwaliteit van je eicellen afneemt naarmate je ouder wordt.
  • heb je een groter risico op een kindje met een chromosoomafwijking, zoals het Downsyndroom.
  • heb je een grotere kans op een miskraam en complicaties tijdens de zwangerschap. Dit hangt samen met de kwaliteit van je eicellen.
  • verloopt een bevalling over het algemeen minder soepel.
  • duurt het langer om te herstellen van een zwangerschap.

35+ en zwanger worden: voordelen

Zwanger worden op latere leeftijd kan ook voordelen hebben. Als je 35 jaar of ouder bent:

  • is zwanger raken vaak een bewustere keuze. Je hebt meer financiële middelen, een studie afgerond en de carrière op rit. Kortom: je bent er klaar voor.
  • heb je meer levenservaring. Die ervaring komt goed van pas in het opvoeden van een kindje.

Meer kans op een meerling

Als je op latere leeftijd zwanger raakt, neemt de kans op het krijgen van een meerling toe. Dit heeft te maken met het veranderen van je hormoonhuishouding. Als je 35 bent, heb je bijvoorbeeld drie keer meer kans op het krijgen van een tweeling dan een vrouw van 20.

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders