MINDER EETLUST tijdens de laatste weken van je zwangerschap

Dacht je nog dat je buik niet groter kon worden, zie je toch dat hij iedere week nog boller wordt. Tijdens de laatste weken van je zwangerschap gaat bijna alle energie van je baby naar het groeien. En dat merk je! Je groeiende baby neemt ook steeds meer ruimte in waardoor je maag en darmen wat in de verdrukking komen. En dat kan gevolgen hebben voor je eetlust en stoelgang.

Je baby wordt nu vooral zwaarder

Echt klein is je baby niet meer aan het begin van het 3e trimester: gemiddeld zo’n 37 cm. Maar er gaat nog zo’n 15 cm bij komen voordat je baby geboren wordt. Wat betreft gewicht groeit je kind nog meer. Met een gemiddelde van 940 gram aan het begin van het 3e trimester tot een geboortegewicht van ongeveer 3400 gram wordt je baby dus bijna 4 keer zo zwaar! Logisch dat je baby ruimte inneemt in je buik. 

Kleinere porties

Je baby neemt deze laatste weken in je buik steeds meer ruimte in. Je baarmoeder drukt daarmee ook op je maag. Misschien merk je dat je geen grote maaltijden meer op kunt. Probeer dan je eten wat te verdelen over de dag, zodat je toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Was je voorheen gewend 2 boterhammen en een glas melk bij het ontbijt te nemen? Neem nu bijvoorbeeld 1 boterham en een glas melk na het opstaan en later op de ochtend de andere boterham met een kop thee.

Het is nu een goede gewoonte om 3 (kleine) hoofdmaaltijden te nemen en 3-4 keer iets tussendoor. Liever 6 kleine maaltijden dus dan 3 borden vol. Kun je na de avondmaaltijd geen nagerecht meer op? Neem je toetje als tussendoortje. En neem bijvoorbeeld een schaaltje snoeptomaatjes tussendoor als je de warme maaltijd minder hebt gegeten. Tegen het einde van je zwangerschap kan je kindje ook zo tegen je darmen aanliggen dat je last kunt krijgen van verstopping. Hier lees je daar meer over

Mealprepping

Is je zwangerschapsverlof al begonnen en heb je nog genoeg energie om dingen te doen? Overweeg dan eens om je vriezer te vullen met maaltijden die je nu nog kunt maken. Straks als je baby er eenmaal is en de kraamhulp weg is, zijn er misschien wel dagen dat je niet aan koken toekomt. Omdat je te moe bent bijvoorbeeld of nog herstellende bent van de bevalling. Hoe fijn is het als je dan een gezonde maaltijd uit de vriezer kunt halen die je alleen maar op hoeft te warmen! Ideaal om nu al te maken en in te vriezen:

  • Pastasauzen zoals pasta bolognese
  • Stamppotten
  • Soepen
  • Wokgerechten (waar je straks alleen de rijst bij hoeft te koken)
  • Ovenschotels
  • Hartige taarten

Kijk ook eens bij onze recepten!

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders