Nachtvoeding afbouwen doe je zo!

Als je voedt op verzoek, laat je je baby drinken als deze daarom vraagt. Dat betekent dus ook: ’s nachts voeden. Na een tijdje, als je baby per keer meer drinkt, ontstaat vanzelf een ritme waarbij je niet meer om de paar uur in de nacht je bed uit hoeft. Je kunt je baby helpen bij het afbouwen van die nachtvoedingen

In het begin zijn nachtvoedingen nodig

Die onderbroken nachten horen er echt bij als je baby er net is. Het maagje van je kind is in het begin nog heel klein en je baby heeft aardig wat voedingsstoffen en energie nodig. Daarom drinkt het vaak per 24 uur. Ook helpen de nachtvoedingen je productie op peil te houden. Je leest er hier meer over.

Wanneer slaapt een baby door?

Hoe lang het duurt voordat je uk langer doorslaapt, is niet precies te zeggen. Want ook hiervoor geldt: iedere baby is anders. Bovendien kan het aantal voedingen ’s nachts nogal schommelen, zelfs per kind. Lijkt het alsof je baby na 2 maanden doorslaapt? Dan kan het zomaar zijn dat je baby na 3 maanden ’s nachts toch weer wil drinken. Houd het ritme van je kind aan en zorg zelf voor voldoende rust. Dus als je kleine overdag slaapt, probeer dan zelf ook een paar uurtjes mee te pakken. Vroeg of laat gaat ook jouw baby echt doorslapen.

Nachtvoeding afbouwen

Er komt een moment dat de nachtvoedingen niet meer nodig zijn. Maar misschien wordt je baby wel (uit gewoonte) in de nacht wakker of wil je kind gewoon graag even bij je zijn. Als je het gevoel hebt dat de nachtvoeding er voor je kleintje eigenlijk wel af kan, kun je proberen de laatste voeding ’s avonds wat later te geven. Ook slapen baby’s vaak langer als ze ’s avonds lekker moe en slaperig zijn na bijvoorbeeld een badje. En probeer je kind overdag wat actiever te laten zijn, waardoor het ’s nachts meer en beter slaapt.

Zoveel slaapt een baby gemiddeld

Ook hier geldt: ieder kind is anders, en het is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Slaapt jouw kind langere of kortere periodes? Maak je er geen zorgen om, dit past waarschijnlijk bij je kind.

Pasgeboren – eerste maanden

Gemiddeld slaapt een pasgeboren baby 14 uur per dag. Overdag gaat dat vaak in blokjes van 2,5 tot 4 uur per slaapje. Maar die tijd van slapen en wakker zijn worden steeds wat langer. 

Vanaf 6 maanden

Als je baby 6 maanden is, slaapt het waarschijnlijk zo’n 5 tot 8 uur achter elkaar en is de kans groot dat het geen nachtvoeding meer nodig heeft.

Vanaf 1 jaar

Als je kind een jaar is, slaapt het waarschijnlijk ’s nachts zo’n 8-9 uur achter elkaar. Overdag is je kind dan lang wakker, maar heeft het wel nog een middagdutje nodig.