EERSTE KEER een OPPAS

Een tijdje na de bevalling heb je natuurlijk weer zin om lekker uit eten te gaan of een middagje te shoppen! Maar het is wel spannend om je baby bij een oppas achter te laten. Hoe zorg je dat de eerste keer babysitten goed verloopt en waar kun je op letten?

Oppas gezocht

Het valt soms niet mee om een goede babysitter te vinden. In je omgeving rondvragen of iemand nog een goede oppas weet, is vaak het makkelijkst. En anders is een buurmeisje, opa, oma, oom of tante vaak wel bereid een paar uur op te passen. Je kunt natuurlijk ook een professionele babysitter inhuren. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) geeft speciale cursussen voor tieners die willen oppassen. Daar leren ze hoe ze je kindje veilig verzorgen, voeden en naar bed brengen. Als een oppas goed bevalt, is het fijn als hij of zij regelmatig kan oppassen. Het is onrustig voor je kindje als hij telkens een nieuwe babysitter heeft.

Afspraken

Maak duidelijke afspraken met je oppas; zo voorkom je misverstanden en vervelende situaties. Doe dit ook als je (schoon)ouders komen oppassen. Vooral als iemand regelmatig oppast, krijgt hij of zij ook een opvoedende rol. Het is daarom belangrijk dat jullie op één lijn zitten. Hoe wil je dat de babysitter omgaat met bepaalde situaties? Hoe moet hij of zij reageren als je baby gaat huilen, welke ritme is je kindje gewend en in welke gevallen wil je direct gebeld worden? Spreek ook duidelijk de betaling en de tijden af. Mocht je wat later zijn, laat dit dan weten. Dat is wel zo prettig voor de babysitter. Geef je mobiele nummer en eventueel het adres waar je verblijft. En zorg dat je ook het nummer van de babysitter hebt. Bespreek vooral wat wel en niet oké is: mag de babysitter iemand uitnodigen, de deur open doen, roken en alcohol drinken?

Voorbereiding

Laat je kindje van tevoren een keertje kennismaken met de oppas om te zien of het klikt. Vooral als het een vreemde is voor je baby’tje. Als je weet dat je kleine zich op zijn gemak voelt bij de babysitter, kun je zelf met een gerust hart vertrekken. Het is slim om een schriftje bij te houden. Daarin kun je belangrijke afspraken en bijzonderheden opschrijven. En de oppas kan eventueel noteren hoe het oppassen is verlopen. Zorg ervoor dat alle spullen voor de oppas klaarstaan en dat de babyfoon goed werkt.